GODINE KADA STE DOBILE MENSTRUACIJU OTKRIVAJU KOLIKO ĆETE ŽIVETI: Ujedno to je i GRANICA za smanjeni rizik od ove bolesti

Autor: N.J.

Lifestyle

01.04.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Setite se kada ste prvi put dobile menstruaciju.

GODINE KADA STE DOBILE MENSTRUACIJU OTKRIVAJU KOLIKO ĆETE ŽIVETI: Ujedno to je i GRANICA za smanjeni rizik od ove bolesti

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku

Da li ste bile one devojčice koje su kasno dobile menstruaciju ili se pak to desilo veoma rano? Iako je starost kada ste dobili menstruaciju sigurno uticala na vaše srednjoškolsko iskustvo, možda niste znale, ali to utiče i na vaše zdravlje.

Prema studiji istraživača iz San Diega, žene koje su dobile prvu menstruacije kasnije u životu imaju veću verovatnoću da će živeti duže. Tokom studije, istraživači su proučavali podatke 16. 000 žena u postmenopauzi, koje je prikupila Inicijativa za zdravlje žena.

Pritom su otkrili da i starost prve mesečnice kao i starost menopauze čine razliku u celokupnom zdravlju i dugovečnosti.

Foto: Printskrin/Youtube/Vijesti Online

Bolovi u stomaku

Duži život

Istraživanje pokazuje da je dobijanje mesečnice u starosti od 12 i više godina, kao i početak menopauze nakon 50. godine, povezano sa dužim životom. Drugi zanimljivi zaključci iz studije bili su da su žene koje su dobile menstruaciju kasnije u životu imale manju verovatnoću da će razviti dijabetes ili steći naviku pušenja.

- Naš tim otkrio je da su žene koje su dobile menstruaciju u kasnijoj dobi imale manju verovatnoću da će imati određene zdravstvene probleme, poput koronarne bolesti srca, a one koje su doživele menopauzu kasnije u životu imale su više verovatnoće za izvrsno zdravlje, što bi moglo biti moguće objašnjenje za naše nalaze - rekao je jedan od vodećih istraživača za "Your Tango".

Foto: pexels.com

Devojka leži sklupčana

Takođe ističe da određeni faktori, kao što je pušenje, mogu oštetiti kardiovaskularni sistem i jajnike, što može rezultirati ranijom menopauzom. Žene s kasnijom menopauzom i dužim reproduktivnim vekom mogu imati smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

- Naša studija otkrila je da su žene koje su dobile menstruaciju u starosti od 12 ili više godina, doživele menopauzu, bilo prirodno ili hirurški, u dobi od 50 godina ili više, i imale više od 40 reproduktivnih godina, što povećava izglede da će doživeti 90 godina - zaključuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading