OVOLIKO ČAŠA VODE DNEVNO SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Evo koliko morate popiti, a prvi simptomi bolesti su neprimetni

Autor: N.J.

Lifestyle

27.03.2023

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pijenje preporučene količine vode svaki dan može ne samo zaštititi, već i poboljšati ishod kod osobe u slučaju moždanog udara.

OVOLIKO ČAŠA VODE DNEVNO SMANJUJE  RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Evo koliko morate popiti, a prvi simptomi bolesti su neprimetni

Foto: Shutterstock

Moždani udar često se javlja uz neprimetne ili nekada male znakove upozorenja -  ali postoje neke promene u načinu života koje možete učiniti kako biste smanjili rizik i povećali šanse za oporavak ako ga doživite.

Moždani udar je kada je dotok krvi u delu mozga prekinut, s uobičajenim simptomima uključujući lice koje pada na jednu stranu, ne možete podići ruke i nejasan govor.

Dok većina neće osetiti nikakve očigledne znakove upozorenja, pre moždanog udara neki iskuse glavobolju, obamrlost ili trnce nekoliko dana ranije. No, istraživači su pronašli nekoliko faktora rizika za ovo stanje koji se mogu sprečiti, a jedan je usredsređen na činjenicu da se velik broj pacijenata s moždanim udarom pojavljuje u bolnici dehidriran.

Foto: Izvor: Cherrydeck/ Unsplash

Nazdravljanje čašom vode

Harvard Health kaže da znakovi nedovoljne količine tečnosti uključuju slabost, nizak krvni pritisak, zbunjenost, vrtoglavicu ili urin tamne boje. 

To je u skladu s istraživanjem Sveučilišta Loma Linda, koje je prethodno otkrilo da je ispijanje najmanje pet čaša vode neophodno za smanjenje rizika od moždanog udara za 53 odsto. To može ne samo zaštititi od stanja, već može i poboljšati ishod osobe u slučaju moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Žena pije vodu

 

Simptomi moždanog udara

Lice se možda spustilo na jednu stranu, osoba se ne može nasmejati ili su joj usta i oko kao pali.

Ruke - osoba koja sumnja na moždani udar možda neće moći podići obe ruke i držati ih tako zbog slabosti ili obamrlosti.
Govor – njihov govor može biti nejasan, ili osoba možda uopšte ne može govoriti iako se čini da je budna; takođe mogu imati problema s razumevanjem onoga što im govorite.

Kako biste smanjili šanse za moždani udar, NHS vam savetuje:

Zdravu ishranu
Redovno vežbajte
Pridržavajte se saveta o alkoholu 
Prestanite da pušite

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading