DEVOJKA (20) IZNENADA UMRLA, A NIKADA NIJE BILA BOLESNA: Ovo su prvi simptomi srčanog udara i nemaju veze sa bolom u grudima, a javljaju se kod ŽENA!

Autor: N.J.

Lifestyle

04.03.2023

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pila je čaj kada se iznenada srušila i umrla pred ocem.

DEVOJKA (20) IZNENADA UMRLA, A NIKADA NIJE BILA BOLESNA: Ovo su prvi simptomi srčanog udara i nemaju veze sa bolom u grudima, a javljaju se kod ŽENA!

Foto: Unsplash/ Darius Bashar

Ženu boli u grudima

Libi Peveral (20) se odjednom srušila pred ocem dok je pila čaj, a on je pokušao da je reanimira. Smatra se da je Libi doživela srčani udar, iako nije imala nikakvih zdravstvenih problema. Njen brat Čarli objasnio je šta se dogodilo:

- U ponedeljak se probudila i tata je pitao da li hoće šoljicu kafe. Uvek je pila ujutru kafu, ali ovog puta je htela čaj. Otac joj se skuvao čaj, a ona je odjednom rekla kako je boli u grudima. Ona pati od napada panike, pa joj je otac dao kesu da duva u nju, a ona je samo ustala i srušila se. Otac se toliko trudio da joj pomogne. U roku od pet ili deset minuta pojavila su se kola hitne pomoći i pokušavali su oko sat i po da je ožive, a moji mama i tata su govorili "molim te, nemoj odustati od nje, molim te, nemoj odustati" - priča on i dodaje kako mu je majka malo nakon toga saopštila da je preminula, piše "Miror".

Inače, njihova majka je imala srčani udar nakon što je rodila Libi, te sada pokušavaju da saznaju da li je to nasledno.

Foto: shutterstock

Srčani udar

Žene češće od muškaraca imaju simptome srčanog udara koji nisu povezani sa bolom u grudima, a to su:

Gubutak vazduha

Bol u jednom ili oba ramena

Mučnina

Znojenje

Nesvestica

Umor

Nelagodnost u gornjem delu leđa

Visok holesterol, visok krvni pritisak i gojaznost, pogađaju i žene i muškarce, ali drugi faktori mogu imati veću ulogu u razvoju bolesti srca kod žena, a to su:


– Dijabetes. Žene koje boluju od dijabetesa imaju veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce sa dijabetesom.
– Mentalni pritisak i depresija. Srce žena je više pogođeno mentalnim stresom i depresijom nego srce muškaraca. Depresija otežava održavanje zdravog načina života, porazgovarajte sa svojim lekarom ako imate simptome depresije.
– Pušenje. Kod žena, pušenje je veći faktor rizika od javljanja bolesti srca nego kod muškaraca.
– Neaktivnost. Nedostatak fizičke aktivnosti je glavni faktor rizika za bolesti srca, a neka istraživanja pokazuju da su žene manje aktivne od muškaraca.
– Menopauza. Manji nivo estrogena posle menopauze predstavlja značajan faktor rizika za nastanak bolesti srca u manjim krvnim sudovima.
– Sindrom “slomljenog srca”. Ovo stanje povezano sa stresnim situacijama može izazvati ozbiljna ali obično privremena oštećenja srčanog mišića, javlja se češće kod žena posle menopauze. Takođe se naziva i stresna kardiomiopatija.
 Komplikacije uzrokovane trudnoćom. Visok krvni pritisak ili dijabetes tokom trudnoće može povećati dugoročni rizik žene od visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Neka istraživanja pokazuju da ovakve komplikacije tokom trudnoće mogu dovesti do toga da i vaša deca imaju povećan rizik od bolesti srca u budućnosti, piše "Soldomedicina".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading