NAVIKE KOJE IMATE NAKON OBROKA GORE SU NEGO DA STE POJELI NEŠTO MASNO I JAKO: Ovim ozbiljno ugrožavamo zdravlje

Autor: N.J.

Lifestyle

23.03.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je sa vašim obrokom u redu, ali ono što radite nakon istog može biti problematično.

NAVIKE KOJE IMATE NAKON OBROKA GORE SU NEGO DA STE POJELI NEŠTO MASNO I JAKO: Ovim ozbiljno ugrožavamo zdravlje

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Jeste li se ikada zapitali zašto vam nedostaje esencijalnih nutrijenata u telu čak i nakon održavanja uravnotežene ishrane? Ako se osećate umorno uprkos zdravoj ishrani, sasvim je normalno zapitati se postoji li u pozadini neko zdravstveno stanje ili greška u vašem jelovniku.

Od ležanja do pušenja cigareta - postoje navike nakon obroka koje razvijamo. Ono što ne shvatamo jeste da ti naizgled bezazleni postupci mogu poremetiti nutritivnu ravnotežu našeg obroka. Ove navike ometaju mehanizam apsorpcije hranjivih materija u telu.

Foto: Shutterstock

Žena jede obrok za stolom

Postoji osam glavnih stvari koje bi trebalo izbegavati odmah nakon obroka:

1. Izbegavajte voće

Prema nutricionisti Maniši Čopra, sveže voće je najzdravija od svih namirnica. Ali, kada ih jedete nakon jela, one se mešaju s konzumiranom hranom i ograničavaju njenu apsorpciju. To može uzrokovati probleme s probavom i takođe promeniti hranjivu vrednost namirnice koju konzumirate.

2. Cigarete

- Pušenje je štetno za zdravlje. Već znamo koliko je to štetno za naše telo, ali pušenje odmah nakon obroka zapravo je 10 puta gore. Cigarete sadrže kancerogene materije koje mogu pogoršati sindrom iritabilnog creva i čak dovesti do ulceroznog kolitisa - upozorila je Maniši.

Foto: Unsplash/ Stas Svechnikov

Žena konzumira cigarete

3. Izbegavajte dremanje

Ako volite da spavate nakon obroka, vreme je da se oprostite od toga jer, prema rečima stručnjaka, to je štetna navika. Uglavnom, kada spavate nakon obroka, probavni sokovi koje proizvodi želudac dižu se i uzrokuju žgaravicu. 

4. Izbegavajte tuširanje

Nemojte se tuširati nakon jela. Ako se odmah istuširate, krv juri u kožu kako bi regulisala telesnu temperaturu što može dovesti do probavnih problema jer probava zahteva puno energije.

Foto: shutterstock

Žena pere kosu u tuš kabini

5. Vežbanje

Vežbanje odmah nakon jela može poremetiti proces varenja. Možete čak osetiti nagon za povraćanjem, natečenost želuca i labave pokrete.

6. Izbegavajte čaj/kafu

Mnogi od nas radije piju čaj ili kafu odmah nakon jela. Ispostavilo se da je to loše za zdravlje. U njima su prisutni neki fenolni spojevi koji ograničavaju apsorpciju gvožđa. Stoga ih treba konzumirati tek sat vremena nakon jela.

Foto: pexels.com

Žena pije čaj i čita novine za stolom

7. Popuštanje kaiša

Kada stavite ili smanjite pritisak oko želuca nakon obroka, to remeti vašu probavu i želudačni proces, što dovodi do raznih zdravstvenih problema. Stoga, izbegavajte popuštanje kaiša nakon jela. To je takođe i znak prejedanja.

8. Izbegavajte vodu

Kada pijete vodu odmah nakon obroka, to smanjuje lučenje enzima i sokova u želucu. Može uzrokovati kiselost i nadutost, što otežava varenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading