KARDIOLOG PREPORUČUJE OSAM NAMIRNICA ZA ZDRAVO SRCE: To je i prevencija protiv razvoja raka, a evo koja hrana se STROGO izbegava!

Autor: N.J.

Lifestyle

04.02.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravo srce počinje zdravom ishranom.

KARDIOLOG PREPORUČUJE OSAM NAMIRNICA ZA ZDRAVO SRCE: To je i prevencija  protiv razvoja raka, a evo koja hrana se STROGO izbegava!

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Zapravo postoji samo jedna dijeta koja ima medicinsku literaturu, istraživačke dokaze koji pokazuju poništavanje koronarne bolesti, a takođe je i protuupalna dijeta, koja je dobra za niz medicinskih stanja, a delotvorna je i protiv mnogih tipova uobičajenog raka - to je pretežito biljna ishrana sa niskim udelom masti, celovitom i neprerađenom hranom, tako je objasnio ovaj tip ishrane Endru Freman, doktor i direktor kardiovaskularne prevencije.

Konzumiranje kvalitetne hrane nije novi koncept ili savet. Zapravo, mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje te vrste hrane umesto prerađenih opcija koje su bitne za celokupno zdravlje, a ne samo za vaše srce. Ali koju tačno hranu bi trebalo dodati na spisak namirnica i koje mere opreza želimo da ispoštujemo?

Foto: Shutterstock

Žena jede salatu

Ovo su predlozi doktora:

Žitarice

Klinika Majo kaže da su celovite žitarice dobar izvor vlakana i drugih hranjivih materija koje mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska i zdravlja srca. Kada birate celovite žitarice, svakako pročitajte etikete i to dobro.

Borovnice

Studije su pokazale vezu između bobičastog voća i kardiovaskularnog zdravlja, i to kroz studiju koja je objavljena 2019. godine. Ona je otkrila da konzumiranje jedne šoljice borovnica dnevno može smanjiti rizike za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Povrće

- Jedna od najčešćih zabluda i mitova, jeste da svi imamo manjak proteina. Za sve godine prakse nisam nikada primetio nedostatak proteina. Ono što većina nas ne shvata je da su proteini blokovi života. Dakle i jabuka i pomorandža koja nije visok izvor proteina, opet je protein. Najupečatljivija činjenica jeste da kelj, brokoli i spanać imaju više proteina nego odrezak - objasnio je doktor.

Foto: shutterstock

Povrće i orašasti plodovi koje bi trebalo konzumirati

Maslinovo ulje

Sve u mediteranskoj ishrani odlično je za vaše srce. Za one koji ne znaju, mediteranska ishrana je plan ishrane inspirisan tradicionalnim kuhinjama zemalja na Mediteranu. Uključuje mnogo povrća, voća, celih žitarica, graška, začinskog bilja i umerene količine mlečnih proizvoda, mesa i jaja. U ishranu je uključeno i maslinovo ulje.

Riba

Ribu bi trebalo da jedete bar dva puta nedeljno, jer sadrže omega 3 masne kiseline koje pozitivno utiču na zdravlje srca.

Pasulj

Konzumiranje mahunarki (pasulj, grašak i sočivo) kao zamena za meso kao izvor proteina pomoći će u smanjenju unosa masti i holesterola, prema Klinici Majo.

Foto: pixabay.com

Priprema pasulja

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi puni su zdravih masti i proteina. Nezasićene masti u orašastim plodovima mogu pomoći u snižavanju lošeg i povećanju dobrog holesterola, a neki orašasti plodovi čak sadrže omega - 3 masne kiseline za koje već znamo da mogu biti korisne za zdravlje srca.

Začini

Koristite začine umesto soli za pripremu jela.

Trebalo bi da izbegavate prerađenu i prženu hranu, picu, gazirane sokove, piše “Jahulajf“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading