ZNATE LI ŠTA SU KISELE I BAZNE NAMIRNICE: Evo koje treba VIŠE da jedete i da li je soda bikarbona pravi način da se organizmu vrati alkalnost

Autor: N.J.

Lifestyle

02.02.2023

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Namirnice mogu biti kisele, bazne i neutralne.

ZNATE LI ŠTA SU KISELE I BAZNE NAMIRNICE: Evo koje treba VIŠE da jedete i da li je soda bikarbona pravi način da se organizmu vrati alkalnost

Foto: shutterstock

Organizam bi trebalo da bude blago bazan, odnosno ishrana bi trebalo da bude izbalansirana. Doktor Dragan Ivanov, specijalista interne medicine prvobitno je objasnio da nije kisela hrana ona koja je kisela u ustima, nema takav efekat ili koja je kisela u tanjiru. Bazna hrana je kiseli limun, skoro svako voće, na primer grožđe, kajsije, lubenice, borovnica, breskava, malina skoro sve vrste voće su alkalne. Ne treba jesti samo alklanu hranu, treba da bude odnos 75 prema 25 odsto, alklane naspram kisele. Reč je o balansu između te dve vrste.

Navike koje mogu doprineti kiselosti organizma: 

Korišćenje velikih količina mesa

Korišćenje rafinisanih namirnica

Velike količine alkohola, kafe i veštačkih napitaka

Neodovljan unos vode

Fizička neaktivnost

Stres i potištenost

Pušenje

Kasne večere

Korišćenje nekih lekova

Zagađenje vazduha

Doktor je objasnio da li je soda bikarbona pravi način da se organizmu vrati baznost.

Foto: Shutterstock

Nezdrava i masna hrana

- Moje mišljenje je da soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju, za postizanje baznog efekta i dovođenje organizma u bazno stanje. Kada popijemo sodu bikarbonu ući će u želudac i tamo će se susresti sa kiselinom i tu će se istrošiti. Soda bikarbona se potroši i nestane već u želucu. Stvara nadimanje stomaka, da bi se hrana svarila sadržaj u želucu mora biti kiseo,  ako stavimo sodu bikarbonu neće biti kiseline u želucu i varenje neće biti dovoljno, belančevine neće moći da se svare, mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni od strane hlorovodonične kiseline. Ako hoćemo nekim napitkom da alkalizijemo organizam i ponudimo baznost treba da pijemo limun sa vodom, to ima pozitivan bazni efekat na naš organizam - rekao je dokor u emisiji "RTS Ordinacija".

Hrana koja može povećati alkalnost organizma:

Limun i drugo voće

Koštunjavi plodovi

Med

Zeleno povrće

Začinsko bilje

Proso, kinoa, amarant

Voda, čajevi, limun

Kefir, jogurt

Avokado, kokos, maline, semenke

Hladno ceđena ulja

- Alakalna dijeta je dijeta koja je utemeljena na svežem voću i povrću. Prepisuje se osobama koji imaju bubrežnu acidozu, gde je porast kiselosti organizma i krvi, tada su alkalne dijete u rangu, odnosno imaju isto mesto i čak mogu da zamene određenu farmakološku terapiju - istakao je doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading