ČETIRI NOĆNE RUTINE ZBOG KOJIH SE GOJITE: Doktorka otkriva šta morate promeniti – jedna stvar je ključ, a nema veze sa ishranom!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.01.2023

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kasno odlaženje na spavanje može da vas udeblja.

ČETIRI NOĆNE RUTINE ZBOG KOJIH SE GOJITE: Doktorka otkriva šta morate promeniti – jedna stvar je ključ,  a nema veze sa ishranom!

Foto: pexels.com

Da li spavate dovoljno? Kasni odlazak na spavanje ne samo da vas čini umornim, već vas može i "udebljati", rekao je jedan lekar opšte prakse. U videu objavljenom na Tiktok - u, dr Najt je rekla:

Nedovoljno sna će dovesti do viših nivoa hormona stresa što vam kao posledicu ostavlja pojačan apetiti. Hormon rasta, koji vaše telo otpušta samo dok spavate, pomaže vam da izgubite na težini Zbog toga je toliko važno da rešavamo probleme sa spavanjem

 rekla je ona u emisiji This Morning na ITV-u.

Prethodne studije su pokazale da nedostatak sna može povećati verovatnoću za skladišenje masti, prenosi  “Sun“.

Jedna studija je pokazala da su muškarci koji su nakon četiri noći lošeg sna pojeli veliku činiju čili mek sira drugačije reagovali na hranu od onih koji su se dobro odmorili. Istraživači sa Sveučilišta Pansilvenija rekli su da su testovi krvi pokazali da se lipidi (masnoće) iz hrane brže čiste. Proces se nije vratio na normalnu brzinu čak ni nakon što su muškarci dugo spavali.

Foto: pexels.com

Žena spava sa otvorenim prozorom

Stručnjaci takođe ističu da to koliko dobro spavamo utiče na metabolizam, posebno na to kako razgrađujemo šećer.

Kada jedemo hranu, naše telo oslobađa insulin, hormon koji pomaže u preradi šećera (glukoze) u našoj krvi i korištenju kao energije. Ali gubitak sna može oslabiti odgovor našeg tela na insulin, rekli su predavači zdravlja i fizičke vežbe na Sveučilištu.

Kako se dobro naspavati

1. Uđite u dnevnu rutinu

Ako se svaki dan možete probuditi, opustiti i otići u krevet otprilike u isto vreme, to će stvarno pomoći. Izbegavajte i dremanje, ako je moguće.

2. Upravljajte svojim brigama

Ako često ležite budni i brinete, odvojite vreme pre spavanja da napravite popis obaveza za sledeći dan - ovo može biti dobar način da odmorite svoj um.

Foto: pexels.com

Žena se budi nasmejana 

3. Pripremite telo za spavanje

Uzimanje kofeina, alkohola, nikotina ili velikog obroka preblizu vremena za spavanje može vas sprečiti da zaspite i sprečiti dubok san. Pokušajte ih izbegavati pre spavanja i vidite hoće li se stvari poboljšati.

4. Stvorite opuštajuće okruženje

Uopšteno je lakše kada je hladno, mračno i tiho – ali pravo okruženje za spavanje je lično, pa isprobajte različite stvari i vidite šta vam odgovara. Ovo je takođe bitna, ako ne i najbitnija stavka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading