AKO U OVO VREME IDETE NA SPAVANJE, TO JE RIZIČNO ZA ZDRAVLJE! Evo kada i od čega najviše oboljevamo

Autor: N.J.

Lifestyle

06.01.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je idealno vreme za spavanje!

AKO U OVO VREME IDETE NA SPAVANJE, TO JE RIZIČNO ZA ZDRAVLJE! Evo kada i od čega najviše oboljevamo

Foto: pexels.com

Naučnici su otkrili koje je idealno vreme za spavanje. Kada odete na spavanje kasno to sa sobom "povlači" i osećaj umora, neispavanosti, osećate se tmurno i negativno. Sa druge strane, retko ko može da ima neko striktno vreme kada ide da spava jer ima i obaveze oko posla, dece i slično. Povezanost između zdravlja i spavanja je vidljiva i jasna. Kada smo naspavani koncentracija nam je bolja, odlično se osećamo i lepše smo raspoloženi.

Kada bi trebalo da idemo na spavanje?

S obizirom na to da neki ljudi rade po smenama, odlazak na spavanje svako veče u isto vreme, može biti baš težak. Zato, postoji jedna opšta preporuka koju daju stručnjaci. Na spavanje je najbolje ići između 22 i 23 časa. Neki veruju da ako idete pre ponoći na spavanje to pozitivno utiče na rad kardiovaskularnog sistema.

Foto: pexels.com

Žena se osmehuje dok spava

Kada je veći rizik da se razvije bolest?

Stručnjaci su analizirali podatke akcelerometra, koji su na zglobu nosila 88. 026 učesnika studije UK Biobank. Istraživanje je predvodio Sarama Nikbakhtian iz kompanije za digitalnu zdravstvenu zaštitu Huma Tjerapjutiks. Stručnjaci su nastojali da utvrde vezu, između vremena spavanja tokom jedne nedelje sa kasnijim zdravstvenim ishodima. Skup podataka obuhvatio je 3.172 slučaja kardiovaskularnih bolesti, tokom skoro šest godina praćenja.

Istraživači su otkrili da se usnivanje posle ponoći ili pre 22 sata, može dovesti u vezu sa 25 odsto većim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa odlaskom na spavanje u vremenu između 22 i 23 sata.

- Najrizičnije vreme bilo je posle ponoći, usled mogućnosti da čovek prespava jutro, ne oseti jutarnju svetlost i na taj način resetuje telesni sat - kaže Plans, a prenosi "Eklinika".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading