NIKAD NEIZVESNIJA EVROLIGA: Pravi HAOS u takmičenju - mogu li srpski klubovi u plej-of?

Autor:

Sport

06.01.2023

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno najinteresantnije izdanje Evrolige u istoriji.

NIKAD NEIZVESNIJA EVROLIGA: Pravi HAOS u takmičenju - mogu li srpski klubovi u plej-of?

Foto: Starsport

Elitno košarkaško takmičenje u Evropi nikada nije bilo zanimljivije, makar od kada je promenjen format da svako sa svakim igra po dva puta, a bro učesnika povećan na 18 timova.

Godinama unazad su se izdvajala tri četiri tima od samog starta, njima bi se vrlo brzo priključila još dva, pa bi poslednjih deset kola bila vođena borba samo oko poslednja dva, eventualno tri mesta ulazak u plej-of. Ipak, situacija je sada totalno drugačija.

Na samom vrhu se trenutno nalaze tri ekipe, Barselona, Monako i Baskonija, koji imaju skor od 11 trijumfa i šest poraza, a njima večeras mogu da se pridruže i Olimpijakos i Real. Zanimljivo je da su sve tri vodeće ekipe doživele poraze u 17. kolu. Baskonija je poražena od poslednjeg na tabeli, ekipe Albe iz Berlina, Barselona je glatko poražena kod kuće od Virtusa, dok je Monako iz Beograda ispraćen sa stotkom i 20 razlike od strane Partizana.

Foto: Starsport

Partizan se nalazi u seriji od četiri trijumfa u Evroligi

Delovalo je da ćemo imati jedan tim koji će se ove sezone izdvojiti, ekipu Fenerbahčea, koja je silovito korenula sezonu sa devet pobeda i jednim porazom. Ipak, povrede su ih osakatile, pa su posle vezanih pet poraza na skoru od deset trijumfa i sedam neuespeha, samo pobedu iznad zone plej-ofa.

Sa druge strane, Crvena zvezda je sezonu krenula loše, bila je pri dnu posle sedam mečeva, pa niko nije mogao ni da nasluti da će crveno-beli ppotencijalnom pobedom u Valensiji prići Feneru na samo jednu pobedu zaostatka. 

Sa konstatacijom da je Evroliga ove godine nikad izjednačenija slaže se i Milan Gurović, proslavljeni srpski košarkaš.

- Stvarno nikada izjednačenija Evroliga. Drago mi je da su i Crvena zvezda i Partizan konkurentni i što se uspešno nose sa evropskim velikanima. Oba naša imaju šansu da prođu u TOP 8, što bi bio veliki uspeh. Bitno je da pobeđuju kod kuće, a da neki trijumf pokupe na strani. Oba tima imaju dobar roster, posebno Zvezda sa Kampacom. Argentinci su slični nama, imaju istu strast, pa je to pun pogodak - rekao je Gurović za portal Republika.rs.

Foto: ST/Nikola Mutić

Milan Gurović, proslavljeni košarkaš

Slična situacija je i na dnu tabele, gde samo Alba ima manje od šest trijumfa na polusezoni. U sezonama ranije smo imali timove poput Galatasaraja, Budućnosti, ali i brojnih drugih, koji se već na pola takmičenja oproste od porlaska dalje, ali se sada čini da sve ekipe, pa čak i Alba, mogu da gaje nadu u prolaz, pošto im osmoplasirana ekipa beži samo tri, odnosno četiri pobede, što je dostižno na 17 kola do kraja.

Što se tiče srpskih klubova, Partizan se vratio iz ponora, dok je Zvezda propustila veliku priliku protiv Barselone, ali bi pobeda u Valensiji zalečila sve rane. Ipak, jasno je da su oba tima konkurentna i da ih do samog kraja očekuje borba za prolaz među najboljih osam.

Foto: Starsport

Nemanja Nedović je trojkom doneo Zvezdi pobedu u prvom derbiju

Takođe, jasno je da će za mesto u četvrtfinalu biti potreban pozitivan skor, pa je cilj kojem obe ekipe treba da teže makar 18 pobeda, ako ne i svih 19. Nije isključeno i da krugovi na kraju odlučuju o putniku u TOP 8 fazu.

Regularni deo Evrolige se završava 14. aprila, kada ćemo saznati imena osam ekipa koje ostaju u borbi za pehar. Nakon toga slede četvrtfinalni dueli, a na kraju i F4 turnir, koji ove godine organizuje Kaunas.

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading