OVO SU OTROVNE NAMIRNICE KOJE STALNO JEDEMO I GORE SU OD SLATKIŠA: Prepune su ŠEĆERA, a da to ne znate

Autor: N.J.

Lifestyle

21.03.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionista objašnjava koja hrana ima skrivene šećere.

OVO SU OTROVNE NAMIRNICE KOJE STALNO JEDEMO I GORE SU OD SLATKIŠA: Prepune su ŠEĆERA, a da to ne znate

Foto: Shutterstock

Dodati ili skriveni šećeri su oni koji su ubačeni u hranu ili piće prilikom pripreme i to znači da tu nema prirodnih šećera. Na nekim namirnicama možda ne piše "šećer" ali imate druge oznake koje to jasno poručuju: kukuruzni šećer, ječmeni slad, smeđi šećer, koncentrat jabuke... I mnogi ne znaju da je to lepši naziv za šećer.

Ako ste na dijeti ili želite da smršate morate znati na koje namirnice morate obratiti pažnju, a o tome je govorila malo detaljnije nutricionista Nataša Đukić.

- Dodati, to jest skriveni šećeri jesu oni koji su dodatno ubačeni u raznu hranu i piće tokom procesa pripremanja, što znači da tu ne spadaju prirodni šećeri koji se već nalaze, na primer, u voću i mleku. Ovi šećeri su sve dostupniji i rasprostranjeniji, a sve više se povezuju sa problemima kao što su dijabetes, srčana oboljenja, gojaznost, visok krvni pritisak, problemi sa pamćenjem, kao što su demencija i Alchajmerova bolest. Šećer se sad povezuje čak i sa rakom i drugim stanjima i bolestima povezanim sa lošim imunitetom. Ovo su neke od namirnica koje sadrže najveće količine „skrivenih“ šećera - napisala je ona na svom Instagram profilu.

Foto: pixabay.com

Ovsena kaša

Ona je odvojila gde se tačno nalaze skriveni šećer, to su sledeće namirnice:

Kikirki puter

Prelivi za salatu

Konzervirano voće

Kofeinski napici

Kečap

Kornfleks

Voćni jogurt 

Džemovi

Ako ste na ishrani  na kojoj ne smete imati u velikoj meri šećere, morate listu za kupovinu malo redukovati ili pronaći potpuno zdrave izbore, bez šećera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading