TELO NE MOŽE DA IZDRŽI VIŠE: Ovih PET znakova govore da pucate od STRESA i to ima užasne posledice po zdravlje!

Autor: N.J.

Lifestyle

19.03.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morate obratiti pažnju na ovih pet ključnih simptoma.

TELO NE MOŽE DA IZDRŽI VIŠE: Ovih PET znakova govore da pucate  od STRESA i to ima užasne posledice po zdravlje!

Foto: pexels.com

Zdravlje creva  jedna je veoma bitna tema kojoj treba pažljivo prići. Zašto? Mnogi se žale na neke bolove u stomaku, nadutost, sidrome razdražljivog creva (hronično stanje gde je prisutan bol, nadutost, gasovi i ometan rad stolice)... Ali, pored ishrane ili nekih drugih faktora, postoji jedna stvar koja utiče na vaš stomak - to je mentalno zdravlje.

Nutricionistkinja Kler Barns podelila je pet ključnih znakova da ste pod stresom.

1. Žgaravica

Ona je povezana sa stresom i bar 25 odsto populacije ima je jednom mesečno. Istorijski gledano, smatralo se da je žgaravica povezana s prekomernom želučanom kiselinom, ali nove teorije sugerišu suprotno - da bi za to mogla biti kriva niska želudačna kiselina (hipoklorhidrija).

2. Nadutost

Većina pati od nadutosti posebno tokom ciklusa.

- To nije iznenađujuće jer kada se imuni sistem aktivira u vreme stresa, protok krvi se skreće dalje od probavnog sistema. To može kao rezultat imati više nesvarene hrane u crevima i sporiji tranzit do creva, potencijalno uzrokujući upalu i postajući izvor hrane za naše manje poželjne crevne bakterije koje mogu stvarati više gasova.

Ona preporučuje uzimanje "čašice razređenog jabukovog sirćeta" pre nego što ubacite u obrok kako biste povećali kiselost želuca i to će pomoći u varenju hrane.

Foto: Shutterstock

Nadut stomak

3. Pokretljivost creva

- Poznato je da psihološki stres uzrokuje disfunkciju creva. Dokazi upućuju na to da stres može dovesti do promene crevne mikrobiote (bakterija u vašim crevima) što rezultira povećanom upalom - objašnjava ona.

 Na kraju to može rezultirati poremećajem rada creva, poput hronične dijareje ili zatvora.

- Redovna konzumacija fermentirane hrane poput kiselog kupusa, kimchija, jogurta i kombuche može pomoći u poboljšanju ravnoteže i raznolikosti crevne mikrobiote. Povećanje unosa vlakana (povrće, voće, orašasti plodovi i cele žitarice) i pijenje puno vode tokom dana takođe može pomoći u poboljšanju pražnjenja creva - ističe.

Foto: Shutterstock

Devojku boli stomak

4. Dobijanje na težini

Sve je više dokaza da stres i povećanje hormona stresa, kortizola, igraju ulogu u gojaznosti. To znači da bi vaše napore da izgubite na težini ili samo održite svoju trenutnu težinu mogao srušiti stres.

- Poznato je da kortizol uzrokuje preraspodelu masnih ćelija u abdominalnu regiju dok takođe povećava apetit, pogotovo kod žudnje za hranom koja opušta.

Znači ako ste pod stresom, ješćete više, pogotovo hranu koja je manje zdrava.

5. IBS

Sindrom iritabilnog creva složena je bolest za koju je teško odrediti okidače jer se razlikuju od osobe do osobe. Međutim, nutricionista veruje da bi stres mogao biti potencijalni uzrok za stanje ili u najmanju ruku biti glavni okidač za pokretanje simptoma.

Nijedan simptom ne smete zanemarivati!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading