NEKI SIMPTOMI JAVLJAJU SE DOK JEDETE: Ovo su rani signali RAKA JAJNIKA, prvo vas obraduje jedan znak koje telo šalje, a onda čujete za BOLEST

Autor: N.J.

Lifestyle

15.03.2023

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je jedna od najčešćih bolesti kod žena.

NEKI SIMPTOMI JAVLJAJU SE DOK JEDETE: Ovo su rani signali RAKA JAJNIKA, prvo vas obraduje jedan znak koje telo šalje, a onda čujete za BOLEST

Foto: shutterstock

Žena kod ginekologa

Rak jajnika (karcionom ovarijuma) je zapravo tumor koji se nalazi na tkivu jajnika. Prema nekim istraživanjima javlja se nakon 35. godine, a mnoge studije navode da je češći tek nakon 50. godine. Postoje određeni faktori koji mogu da povećaju šanse za razvoj raka, uključujući pušenje i medicinska stanja kao što su endometrioza, kao i dijabetes.

Najveći problem je što se u više od 75 odsto slučajeva dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada se proširio na abdomen ili izvan njega, što znači da je šansa za preživljavanje manja.

Ginekolog Suzana Unsvort kaže da rak jajnika ne uzrokuje značajne simptome dok ne uznepreduje. Međutim, ona tvrdi da postoji nekoliko suptilnih simptoma koji potencijalno mogu biti rani znak raka jajnika i upozorava žene da budu oprezne.

Simptomi raka jajnika

Ginekolog tvrdi da su "ključni simptomi" na koje treba obratiti pažnju nadutost, bol, simptomi mokrenja i kvržica ili oteklina. Što se tiče nadutosti, to je "novonastala nadutost, nadutost koja se ne smiri unutar dva dana do nedelje, javlja se često bez očiglednog okidača i ne rešava uobičajenim tretmanima/promenama u ishrani".

Foto: Shutterstock

Ženu boli stomak

Zatim, trebalo bi da budete oprezne zbog novonastalog bola u karlici, leđima i donjem delu stomaka.

Još važnih simptoma

Gubitak apetita ili osećaj sitosti brzo nakon jela, a ako primetite neku kvržicu u donjem delu stomaka odmah idite kod lekara.

Drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju trajne probavne smetnje, promenu u navici pražnjenja creva (bilo zatvor ili dijareja), neobjašnjiv gubitak težine, uporni umor ili abnormalno vaginalno krvarenje.

- Ovi simptomi često mogu biti prilično suptilni, a mnogi su povezani s drugim uobičajenim stanjima kao što je sindrom iritabilnog creva. Ključna stvar je ako su vam simptomi novi, razlikuju se od vaših uobičajenih signala ili ništa se ne menja nakon terapije, ima smisla da to proverite - objašnjava doktorka za "Miror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading