SEDAM ALARMANTNIH ZNAKOVA DA MORATE OTIĆI KOD GINEKOLOGA: Ako imate nešto od navedenog zakažite pregled što pre!

Autor: N.J.

Lifestyle

11.03.2023

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekolog je važan partner za zdravlje žena.

SEDAM ALARMANTNIH ZNAKOVA DA MORATE OTIĆI KOD GINEKOLOGA: Ako imate nešto od navedenog zakažite pregled što pre!

Foto: shutterstock

Žena kod ginekologa

Od redovnih pregleda pa sve do trenutka kada postoji neki zdravstveni problem, odlazak kod ginekologa treba da bude obaveza. Postoji sedam situacija koje ukazuju da je vreme da posetite lekara.

1. Neredovni ili bolni ciklusi

- Na vaš ciklus mogu uticati mnoge stvari, od putovanja i stresa do novih lekova i promena težine. Imati menstruaciju koja je malo obilnija ili duža nego inače s vremena na vreme nije velika briga. Obično će se ciklus sam ispraviti tokom sledećih mesec dana - kaže ginekolog.

Ali ako se abnormalnost nastavi, važno je da odete na pregled.

- Ako je nekoliko mesečnica zaredom znatno lošije nego inače, to bi mogao biti znak da se nešto drugo događa - upozorava.

Neke žene razviju endometriozu - kada se tkivo materice usadi u jajovode, jajnike ili sluznicu karlice i uzrokuje ozbiljne bolove u karlici.

Foto: Profimedia

Žena na pregledu kod ginekologa

2. Nepravilno krvarenje

Krvarenje između menstruacija nije uvek razlog za uzbunu.

Na primer, neke žene imaju krvarenje sa svakom ovulacijom. Druge žene će osetiti krvarenje na početku uzimanja novih pilula za kontracepciju. Ako propustite da uzmete dozu tih pilula, to takođe može uzrokovati nepravilno krvarenje. Tokom godina koje vode do menopauze, mnoge žene imaće neredovne cikluse.

Postoje slučajevi kada je vaginalno krvarenje nepravilno i zabrinjavajuće, uključujući:

Neobjašnjivo krvarenje između menstruacija
Krvarenje tokom trudnoće
Krvarenje nakon menopauze

3. Bol u karlici

Ako imate bolove tokom seksa ili vežbanja to jeste razlog za uzbunu. Ostali simptomi koji mogu pratiti bol u karlici uključuju osećaj nadutosti ili težine u stomaku, pa čak i groznicu i povraćanje u težim slučajevima.

Foto: Shutterstock

Ženu boli stomak

4. Simptomi menopauze

Još jedan razlog zašto žene odlaze kod ginekologa jeste da razgovaraju o menopauzi i da saznaju šta je normalno, a šta ne. U idealnom slučaju testiraju se hormoni pre konsultacije sa lekarom tako da pregled može proći i u savetima na osnovu već urađenih rezultata.

5. Bol u dojkama ili kvržice


Mamografija ili ultrazvuk dojki su gotovo uvek potrebni da se dijagnostikuje da li je bol u dojci ili kvržica ozbiljna, ali ginekolog vam može pomoći tako što će u međuvremenu proceniti vaše stanje i objasniti vam koliko je i da li hitno snimanje.

- Osim infekcije dojke tokom dojenja, većina problema s dojkama zahteva naknadnu procenu od strane radiologa pre postavljanja bilo kakve dijagnoze - objašnjava doktorka.

Foto: pexels.com

Ženu na pregledu

6. Urinarni problemi

Infekcije mokraćnih kanala česte su kod žena, a vaš ginekolog dobro je upućen u rešavanje ovog problema. Sve se uglavnom završi antibioticima.

- Ali ako ste uzeli svoje antibiotike i ne osećate da vam se simptomi popravljaju, to je vredno odlaska u kliniku - kaže doktorka.

Dok vaš ginekolog može rešiti jednostavne infekcije, ako se takvo stanje ponavlja morate otići kod urologa.

7. Redovna poseta ginekologu

Redovni pregledi su od izuzetnog značaja kako biste na vreme otkrili ako postoji neki problem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading