ZA MESEC DANA VISOK KRVNI PRITISAK JE PROŠLOST: Probajte preukusan napitak koji deluje kao LEK, a pije se ujutru!

Autor: N.J.

Lifestyle

26.03.2023

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 200 grama borovnica svaki dan poboljšava funkcije krvnih sudova i normalizuje krvni pritisak.

ZA MESEC DANA VISOK KRVNI PRITISAK JE PROŠLOST: Probajte preukusan napitak koji deluje kao LEK, a pije se ujutru!

Foto: Shutterstock

Nova studija pokazala je kako borovnice utiču na organizam.  Istraživači iz Londona proučavali su 40 zdravih dobrovoljaca mesec dana. Svakodnevno su nasumično dobijali piće koje je sadržalo 200 grama borovnica.

Tim je pratio hemikalije u krvi i urinu volontera, kao i njihov krvni pritisak i protokom posredovanu dilataciju (FMD) brahijalne arterije: mera koja pokazuje kako se arterija širi kada se protok krvi poveća, što se smatra osetljivim biomarkerom kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su otkrili da se učinci na rad krvnih sudova vide dva sata nakon konzumiranja napitka od borovnice i trajali su mesec dana čak i nakon gladovanja tokom noći. Tokom meseca krvni pritisak se smanjio, piše "Science Daily".

Foto: pexels.com

Borovnice

Recept:

Jedna šoljica smrznutih borovnica

Jedna zrela banana

Jedna šoljica običnog nemasnog jogurta

Jedna šoljica spanaća

Sve pomenute sastojke ubacite u blender. Meljite dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Pijte svakog dana, najbolje bi bilo na prazan stomak.

Foto: Photo by Unsplash

Smuti od borovnice

Kako borovnica utiče na organizam?

Borovnica ima vitamine A, C, B, K, B6, B1, B2, folnu kiselinu. A sok od borovnica jedan je od najukusnijih, uspešno jača imunitet i sprečava narušavanje istog. Održava crevnu floru zdravom i dobar je saveznik protiv kardiovaskularnih bolesti. Čisti mokraćnu bešiku i kanale, zato što je fantastičan diuretik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading