OVAKO JE IVANA SMRŠALA 42 KILOGRAMA ZA DEVET MESECI: Zbog šetnje uzbrdo mislila je da će doživeti INFARKT, a onda je iskoristila hranu kao saveznika!

Autor: NEVENA JAKOVLJEVIĆ

Lifestyle

30.05.2023

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sa te fotografije me je gledala jedna tužna, debela, znojava, nesrećna, bolesna žena, izobličenog lica i otečenih ruku i nogu, koja izgleda kao da će svakog trenutka da doživi srčani udar".

OVAKO JE IVANA SMRŠALA 42 KILOGRAMA ZA DEVET MESECI: Zbog šetnje uzbrdo mislila je da će doživeti INFARKT, a onda je iskoristila hranu kao saveznika!

Foto: YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

Nutricionista Ivana Đurović danas je prava inspiracija, a pre određenog vremena ona je bila ta kojoj je trebala pomoć. Ipak, pre više od devet meseci, Ivana je imala 40 kilograma viška, odnosno oko 105 kilograma. Kada je smršala, i to bez nekih "čarobnih napitaka", nije vratila ni gram.

- Sa izmenom stila života sam startovala 01.07.2021. Krajem marta 2022. sam imala oko 63 kg. Nisam se merila baš precizno, ali od jula do marta sam smršala oko 42 kg. Moj život je sada dosta kvalitetniji, i u psihičkom, i fizičkom, a posebno u emocionalnom smislu. Slobodno mogu da kažem da ja na mnogo načina nisam ista osoba. Stabilnije se osećam, mnogo sam staloženija i mirnija, nemam više problem sa insulinskom rezistencijom, nemam bolove u zglobovima, nemam osećaj lupanja srca nakon fizičke aktivnosti. Počela sam ponovo da aktivno plivam i vozim bicikl. Idem na hajking sa porodicom i psom, to nam jako prija. Mogu da obučem i moderniju garderobu, koju do skoro nisam mogla da obučem, pa mi i taj osećaj da sam vratila i zdravlje i ženstvenost jako prija - počela je ona svoju ispovest za naš portal.

Foto: YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

Ivana Đurović gostovanje u emisiji

Jedna fotografija je presudila 

- Prvi put (februar 2021.) da sam nekim delom svesti pomislila da “možda ipak” imam problem sa nagomilanim kilogramima je kada me je devojka u redu za kasu pustila ispred sebe, jer je mislila da sam trudna. To mi je bilo i simpatično, jer nisam sebe doživljavala baš toliko debelom. Ipak, nešto je počelo da me kopka u glavi, možda nemam višak, možda sam stvarno debela… Osvestila sam da nešto nije u redu kada je trebalo da izlažem rad na departmanu za hranu i nauku o ishrani na Umeo Univerzitetu u Švedskoj. U maju 2021. javio se snažan osećaj nelagodnosti, anksioznosti i bezvrednosti zbog osvešćivanja da sam debela, uz strah da me zbog toga niko neće shvatiti ozbiljno i stručno - objašnjava i dodaje:

- Definitivno sam shvatila da je dosta kada sam videla svoju fotografiju sa rođendana. Sa te fotografije me je gledala jedna tužna, debela, znojava, nesrećna, bolesna žena, izobličenog lica i otečenih ruku i nogu, koja izgleda kao da će svakog trenutka da doživi srčani udar. Taj osećaj da imam infarkt sam i doživela dva dana kasnije, dok sam se pela uzbrdo, vraćajući se sa plaže. U tom trenutku (jul 2021.) sam imala oko 104 - 105 kg.

Foto: Youtube/tv happy

Ovako Ivana izgleda danas

Pratila je sledeći program ishrane

- Ishrana mi se bazirala na celovitim namirnicama, pripremane sa što manje termičke obrade. Pošto je moja krvna slika bila generalno dobra, ali sam imala insulinsku rezistenciju, esencijalno je bilo da unosim spororesorbujuće ugljene hidrate, i količinski umereno visoko vredne proteine i kvalitetne masnoće. Uobročila sam se, pa sam imala 3 obroka dnevno, uz jednu užinu, po potrebi. Mleko sam prestala da konzumiram, ali i ne volim mleko... Nisam izbacila mlečne proizvode, jela sam kefir i kiselo mleko, kao i mladi sir. Vodila sam računa da od poslednjeg obroka - večere, do prvog sledećeg dana do doručka, prođe barem 12 h, da bi se pankreas odmorio. Razmak između obroka je uglavnom bio oko 5 - 5, 5 sati, ne kraće od 5 sati i ne duže od 6 sati, u sledećem ritmu: doručak oko 8 h; ručak oko 13:30 h; večera oko 19h; Nekada sam jela više za doručak, nekada za večeru. Bilo mi je bitno da budem skoro pa sita, da se ne prejedam.

Primer jelovnika Ivane Đurović

U praksi je to izgledalo ovako: doručak: omlet od dva jaja, 200 mililitara kefira, puna činija sezonske salate

Užina (po potrebi): borovnice, maline

Dinstana boranija sa pilećim belim mesom, puna činija sezonske salate

Večera: čorba od brokolija sa raznim povrćem, salata od tunjevine sa prosom, paradajzom, krastavcem i paprikom, uz nekoliko maslina

Ako bi mi se desilo da imam osećaj gladi, uglavnom bih popila limunadu ili pojela kiselo mleko.

Danas ćete primetiti, pogotovo na TikTok - u gde je sve više sadržaja na temu zdrave ishrane, kako se svaki gram meri. Ivana nije na taj način gradila svoje zdrave navike, i pokazalo se (bar na njenom primeru), da je bila u pravu.

- Hranu nisam merila, prosto sam jela u količini koja bi me zasitila. Voće sam jela oko 100 grama, i to samo u prepodnevnim časovima, ako osetim da mi se prosto samo nešto jede... Jela sam puno različitih vrsta čorbi od povrća, nekada sam dodavala kiselo mleko, spremala sam pileću ili juneću supu bez rezanaca, jela sam puno grilovanog i svežeg povrća, a od spororesorbujućih ugljenih hidrata proso, kinou, heljdu, ponekad integralni pirinač, sočivo, grašak... Meso i jaja jela sam u uobičajenim količinama, najčešće belo meso, oslić, junetinu. Od fizičke aktivnosti samo sam šetala - kaže nam.

Šta je potrebno izbaciti iz ishrane?

I sami znate da se morate odreći određenih namirnica zbog pre svega zdravije kilaže, ili ako nemate nikakvih problema bar ono što je nezdravo, ograničiti.

- Ja sam u prvih mesec - mesec i po dana izbacila sve prerađene i proste ugljene hidrate; pre svega hleb - čak i integralne vrste, konditorske proizvode - keks, čokolada, potpuno sam izbacila beli konzumni šećer, nisam jela većinu voća, sem borovnica i malina, pošto one nemaju visok glikemijski indeks (ne iritiraju pankreas i lučenje insulina). Što se tiče belog konzumnog šećera, moja je odluka da ga ne koristim, i to samo kada sam ja u pitanju. To nikako ne znači da je to moja preporuka svakom. Zato i postoji individualni pristup ishrani, jer nešto što je dobro za mene, ženu od skoro 48 godina, ne mora da bude dobro za mladu ženu od 25 godina.  

I zaista sve ovo možda izgleda jednostavno na papiru, ali oni koji su prošli kroz ceo proces znaju da nije uopšte tako lako. Ali, da biste se konačno pokrenuli uglavnom mora da se desi trenutak kada ćete reći "dosta". Iz kog god razloga da izgovorite tu magičnu reč, uspeh je samo vaš.

Sem osećaja nesigurnosti i bezvrednosti kada je moj profesionalni razvoj u pitanju, osećaj zabrinutosti da će moje dete da odrasta bez majke, jer se moja težina samo povećavala, i bilo je pitanje trenutka kada će početi da se javljaju ozbiljni zdravstveni problemi, to je bio konačni okidač da dobro razmislim o svemu, i duboko pogledam u sebe i razmislim zašto i dokle ću to da radim sebi, i svojoj porodici.

Foto: Privatna arhiva

Ovako je Ivana izgledala nekad

Znate li šta je emocionalno prejedanje?

Više nego ikad govorimo na temu emocionalnog prejedanja, zbog toga prvo je važno da osvestimo značenje termina. 

- Sam termin "emocionalno prejedanje“ je relativno nov, ali se svodi na to da osoba oseća psihičko umirenje nakon konzumiranja određenih namirnica. Prvi simptomi su pojačana i neobjašnjiva glad za određenim namirnicama, i to nakon bilo kakvog stresnog/uznemiravajućeg događaja, osećaja tuge ili neraspoloženja, svađe, gubitka drage osobe, loših vesti… ili bilo čega što izaziva stres u organizmu, kojeg nekada nismo ni svesni. Najčešće su u pitanju čokolada, čokoladni kremovi, puding, bombone, proizvodi od testa ili neka grickalica, bilo slana ili slatka. Nekada je to i bilo koja hrana, potreba da se nešto “ubaci” u organizam. Drugi simptom je da je količina tih namirnica vrlo velika, dešava se da neko pojede i 300 grama čokolade za 15ak minuta. Ukoliko se čovek psihički bolje oseća nakon konzumiranja hrane, to je signal da postoji emocionalna glad, a ne fizička glad, koja se može zadovoljiti specifičnom hranom u velikoj količini. Naše telo i mozak najčešće žude za proizvodima sa dosta prostih šećera, jer unošenjem više šećera nego inače, insulin u krvi se povećava, nagli skok insulina dovodi do pojačanog lučenja dopamina, i posledično se osećamo bolje nego što smo se osećali pre nego što smo pojeli npr. 100 grama nekog čokoladnog krema.

- Nisam vratila ništa od kilaže, prosto nemam više potrebu da emocije zatrpavam hranom. Nemam ni potrebu da jedem "bez granica“. Kilaža mi je stabilna, jedem sada skoro sve. I dalje sam uobročena. Naučila sam da volim i cenim hranu na potpuno drugačiji način. Jedino što nisam vratila i maksimalno izbegavam kad god mogu je beli konzumni šećer. Koristim mnoge druge načine za zaslađivanje kolača koje pripremam sama, a kafu i čaj pijem bez ikakvih dodataka - ističe Ivana kako se hrani danas.

Na kraju same priče važno je zaključiti da je Ivana imala veliko znanje pre nego što je istupila, ali kao što je i sama rekla svaka osoba je za sebe i stoga nema univerzalnih pravila za mršavljenje, osim činjenice da nezdrava hrana ipak ostaje nezdrava.

Mnogi bi rekli da joj je sigurno lakše zbog toga, ali upravo zato na njenom primeru možete mnogo toga naučiti. Ivana Đurović ima 20 godina kliničkog iskustva i diplomu visoko strukovnog nutricioniste dijetetičara. Radila je u više zdravstvenih ustanova i u apoteci, dok se nije zaposlila za stalno 2012. godine, i od tada radi kao saradnik za ishranu u predškolskoj ustanovi u Beogradu. Usavršavala se u Švedskoj od oktobra 2019. godine pa sve do marta 2022. godine na departmanu za hranu i nauku o ishrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading