NEUROLOŠKINJA UPOZORAVA: Ovo su manje poznati simptomi moždanog udara kod ŽENA "Uradite brzi test, a sledeći signali pojavljuju se i NEKOLIKO DANA RANIJE"

Autor: NEVENA JAKOVLJEVIĆ

Lifestyle

16.06.2023

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neurološkinja Gorica Đokić otkrila je za Republiku kako da prepoznate signale moždanog udara koji je inače glavni uzrok smrti žena u Srbiji.

NEUROLOŠKINJA UPOZORAVA: Ovo su manje poznati simptomi moždanog udara kod ŽENA  "Uradite brzi test, a sledeći signali pojavljuju se i NEKOLIKO DANA RANIJE"

Foto: Shutterstock

Neurološkinja doktorka medicinskih nauka Gorica Đokić od 1999. godine radi u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević “u Beogradu. Za portal "Republika" odgovorila je koji su najčešći simptomi moždanog udara, ali i na koje signale možda ne obraćamo toliko pažnju, a bitno ih je na vreme uočiti.

- Da bi uopšte pričali o moždanom udaru moramo prvo moramo da znamo da je moždani udar ili šlog krovni termin za dve vrste bolesti i stanja, a to su: infarkt mozga ili ishemijski moždani udar i moždano krvavljenje ili hemoragijski moždani udar. Najčešći faktori rizika za infarkt mozga su faktori kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog rizika, a to su: povećane masnoće u krvi, dijabetes, visok krvni pritisak, poremećaj srčanog ritma, stenoza kartotidnih arterija, genetska trombofilija. Najčešći faktori rizika za moždano krvavljenje su: aneurizme krvnih sudova mozga i hipertenzija - objasnila nam je i precizirala koji su najčešći simptomi.

Foto: Shutterstock

Glavobolja kod žena

Najčešći simptomi koji mogu ukazivati da će se desiti moždani udar su:

Iznenadna utrnulost ili slabost u licu, ruci ili nozi, posebno na jednoj strani tela

Iznenadna konfuzija, problemi u govoru ili teškoće u razumevanju govora

Iznenadni problemi sa vidom na jedno ili oba oka

Iznenadni problemi pri hodanju, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili izostanak koordinacije pokreta

Iznenadna jaka glavobolja kao da vas je neko udario u glavu

Foto: Privatna arhiva

Doktorka Gorica Đokić

Signali koji nisu manje važni

Moždani udar uglavnom ne bira mesto i vreme, a najčešće se dešava neočekivano i naglo. Uzrok je i invaliditeta kod ljudi, zato ona je skrenula pažnju na simptome koji se mogu javiti i nekoliko dana pre moždanog udara, a neko ih pripisuje umoru ili stresu.

- Znaci moždanog udara se često pojavljuju iznenada, ali to ne znači da nećete imati vremena da reagujete. Neki ljudi će doživeti simptome kao što su glavobolja, utrnulost ili osećaj strujanja u jednoj polovini tela nekoliko dana pre moždanog udara. Oko 43 odsto pacijenata koji su imali moždani udar je imalo tranzitorni ishemijski atak (TIA) tj. kratkotrajne simptome nalik moždanom udaru koji se brzo povlače i  do nedelju dana pre nego što su imali moždani udar - kaže nam.

Takođe, podsetila je da nedavne studije pokazuju da žene češće doživljavaju atipične simptome moždanog udara u odnosu na muškarce. Ovo su ti simptomi:

Iznenadni zamor ili slabost nepoznatog uzroka

Mučnina ili povraćanje: ovaj simptom je posebno čest kod žena mlađih od 45 godina

Kratkoća daha ili otežano disanje: ovaj simptom je naročito čest kod žena starijih od 55 godina

Bol ili nelagodnost u grudima: ovaj simptom je naročito čest kod žena starijih od 55 godina

Foto: shutterstock

Muškarca boli u grudima

Moždani udar može se utvrditi FAST testom

Kod moždanog udara svaki sekund je bitan, brzina bi mogla da sačuvati vama dragoj osobi život. Zato, doktorka objašnjava da postoji jedan test, takozvani FAST test uz pomoć kog osoba koja nije stručna može da se orijetiše i shvati da li je reč o moždanom udaru. Gorica objašnjava kako da primenite sledeća pravila:

F- Lice: Zamolite osobu da se nasmeje. Da li jedna strana lica visi?

A - Ruke: Zamolite osobu da podigne obe ruke. Da li jedna ruka pada?

S - Govor: Zamolite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Da li je govor nejasan ili čudan?

T - Vreme: Ako vidite bilo koji od ovih znakova, odmah pozovite hitnu pomoć.

- Za lečenje ishemijskog moždanog udara najvažnije je vreme jer savremena trombolitička terapija tj. terapija za razbijanje trombova je efikasna samo ako se moždani udar prepozna i dijagnostikuje u roku od 3 sata od prvih simptoma. Za lečenje moždanog krvavljenja najvažnija je brza dijagnostika i transport u bolnicu - završava ona za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading