JEZIVA PRIČA OD KOJE ĆETE SE ZALEDITI: Ovako izgleda život osobe sa najstrašnijim sidromom - Telo se ponaša kao da vas kontroliše, pa radi ovo

Autor: N.J.

Lifestyle

26.05.2023

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena je primetila da joj se ruka pomera "bez njenog znanja" dok je gledala televiziju.

JEZIVA PRIČA OD KOJE ĆETE SE ZALEDITI: Ovako izgleda život osobe sa najstrašnijim sidromom - Telo se ponaša kao da vas kontroliše, pa radi ovo

Foto: Shutterstock

Žena (77) je primetila jedan simptom koji nikako nije mogla da smetne sa uma. Dok je gledala televiziju primetila je da joj se pomera leva ruka van njene kontrole. Levom rukom pipala je lice i kosu kao da je neko kontroliše. Ti pokreti trajali su samo pola sata. Prestravila se. Njeni pokušaji da desnom rukom kontroliše levu bili su neuspešni. Nije imala nikakvu kontrolu nad levom rukom gotovo 30 minuta dok je ona nastavila sama da pravi pokrete. Kasnije je primetila da joj je levi gornji deo utrnuo. Suprug joj je pomogao da dođe do auta da je odveze u bolnicu, a primetio je da u hodu vuče levu nogu.

Postupno je stekla normalnu kontrolu leve strane tokom sledećih 6 sati. Postavljena je dijagnoza moždanog udara koji je verovatno posledica kardioembolije. Nastavljena je njena antikoagulacija i puštena je kući.

Foto: shutterstock

Nervozna žena

Sindrom tuđe ruke kao manifestacija kardioembolijskog moždanog udara izuzetno je retka, ali može biti zastrašujuće za pacijente.

Sindrom vanzemaljske ruke je fenomen kod kog jedna ruka nije pod kontrolom uma. Osoba gubi kontrolu nad rukom, a ona se ponaša kao da ima vlastiti um. Ovaj slučaj je predstavljen kako bi se podigla svest o ovom zanimljivom kliničkom scenarijumu, koji može biti zastrašujući za pacijente i zbunjujući za lekari koji toga nisu svesni. Sindrom vanzemaljske ruke je  "zanimljiva" situacija u kojoj osoba gubi kontrolu nad svojom rukom, a koja počinje samostalno da deluje. Opisuje nevoljnu složenu ciljno usmerenu aktivnost jednog uda. Novija upotreba izraza "tuđa ruka" je liberalnija i zahteva postojanje vidljive nevoljne motoričke aktivnosti zajedno sa osećajem da je ud stran ili da ima vlastitu volju, piše "ncbi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading