ZAVRŠENO DANAŠNJE SUĐENJE DIJANI HRKALOVIĆ: Bivša državna sekretarka MUP-a sme iz Beograda, ali ne iz Srbije (FOTO)

Autor:

Hronika

20.02.2023

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrkalovićevoj se sudi zbog optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal da je trgovala uticajem.

ZAVRŠENO DANAŠNJE SUĐENJE DIJANI HRKALOVIĆ: Bivša državna sekretarka MUP-a sme iz Beograda, ali ne iz Srbije (FOTO)

Foto: ST/V.Lukić

Dijana Hrkalović

U Specijalnom sudu u Beogradu za danas je nastavlja suđenje bivšoj državnoj sekrekatrki u MUP-u Srbije Dijani Hrkalović

Dijana Hrkalović je nešto pre 10.00 lasova stigla u Specijalni sud gde je nastavlejn  proces.

Hrkalovićki se, podsetimo, na teret stavlja da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i krivično gonjenje kriminalaca.

Na današnjem ročištu pregledani su video snimci nastali u toku operativne obrade "Kroše", koja se najviše tiče optužđenog Dejana Milenkovića.

Naime, opeativci UKP su 28. maja 2019. godine snimili jedan razgovor osobe koju su tada pratili, a radi se o Igoru Bratunoviću direktoru JP "Srbijašume". Taj snimak ne ide u prilog Milenkoviću, a samim tim ni Dijani Hrkalović.

Snimak koji je prikazan traje sat i 34 minuta. Naime, Dejan Milenković Bagzi, bivši načelnik Službe za  specijalne istražne metode tereti se da nije dostavio ovaj snimak operativnim službama i da ga izbrisao. Takođe, kako je Milenković naveo Braunović je tada bio na merama policijske pratnje.

- Snimak nije sporan i kao što vidite tu je, što znači da nisam ništa probao da izbrišem ili sakrijem. Moje je bilo da obavestim nadležne da je moj tim operativaca dobro uradio posao i oni su bili nadležni da sve to proslede dalje, tako da opet napominjem snimak je tu i to za šta me tereti tužilaštvo nema osnova - rekao je Milenković i dodao:

- Tog dana sam išao na sahranu jer mi je preminuo rođeni stric, ali sam kao načelnik obavešten da su moji operativci odradili posao, a gde je snimak završio i ko ga je stopirao ne znam.

- Izvedena je reprodukcija audi-video snimka operativne obrade koja se tada zvala "Kroše" gde su na snimku bili Bratunović sa pokojnim ocem tadašnjeg ministra. Snimak je bio prilično nepregledljiv i lica nisu mogla da se identifikuju. Čulo se nešto, ali i to je bilo neprepoznatljivo o čemu se priča. Za obranu je bitno da se na teret Milenkovića stavlja da je tražio da se izbriše taj snimak, ali on očigledno nije izbrisan - kazao je za Republiku advokat Bojan Stanojlović koji zastupa Dejana Milenkovića, poznatijeg kao Bagzi.

Bila je na snazi zabrana izrečena Dijani Hrkalović da ne sme da napušta teritoriju Beograda, a odbrana traži da se ona ukine. Sud je odlučio da se mera zabrane i ukine, ali ne i ona koja se odnosi na Srbiju.

- Dijani Hrkalović su ostale mere javljanja u PU Voždovac kao što je to bila i prethodna mera, dok je napuštanje Beograda zamenjena - rekla je sudija.

Suđenje će se nastaviti 3. aprila kada se kreće sa svedocima iz optužnog predloga.

Na prethodnom ročištu preslušan je tonski dokaz, uključujući i razgovor o ubijenom advokatu Dragoslavu Miši Ognjanoviću, nakon što su pre toga na ranijem suđenju pokazani dokazi o stavljanju na mere Darka Eleza, navodnog saradnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i "kavačkog klana".

Podsetimo, Hrkalovićevoj se sudi zbog optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal da je trgovala uticajem.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovine uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila da se ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu. Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi. Hrkalovićeva je sve negirala.

Prema optužnici, ona je zaštitila i kriminalca Darka Eleza i pomogla Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću da izbegnu osuđujuću presudu u slučaju ubistva Vlastimita Miloševića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading