EVO ZAŠTO JE ĆENTA MORAO DA BUDE LIKVIDIRAN NA DANAŠNJI DAN: Slavio Dan zaljubljenih sa Cecinom kumom, pa ubijen na parkingu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki poznavaoci prilika u podzemlju su iz činjenice, da je na Ćentu pucano dok je bio sa devojkom, zaključili da je on morao da umre baš te noći

EVO ZAŠTO JE ĆENTA MORAO DA BUDE LIKVIDIRAN NA DANAŠNJI DAN: Slavio Dan zaljubljenih sa Cecinom kumom, pa ubijen na parkingu

Foto: YouTube/Printscreen, Wikipedia, Shutterstock

Zemunac Radovan Ćaldović Ćenta (56) ubijen je na današnji dan pre 26 godina, u noći između 14. i 15 februara 1997, a sa njim je usmrćena i njegova devojka Maja Pavić, voditeljka i venčana kuma Cece Ražnatović. Ona je stradala kao "kolateralna šteta", a pre smrti je za Ćentu rekla: "Rade je čovek mog života".

Pripadnika stare garde beogradskog podzemlja i poznatu voditeljku (24) ubica je likvidirao na parkingu u dvorištu beogradskog Kluba književnika u Francuskoj ulici, pošto su prethodno veče za Dan zaljubljenih proveli u klubu "F6".

Po izlasku iz kluba oni su seli u Ćentin automobil, a pored njih njih se zaustavilo još jedno vozilo iz kog je otvorena paljba.

Ćaldović je pogođen sa četiri metka u grudi, dok je Maja pogođena jednim metkom u grudi i jednim u čelo. 

- Ubica je ostao nepoznat, iako je policija imala neka operativna saznanja. Mogu da tvrdim da je to bio profesionalac. Našli smo osam čaura na licu mesta, Ćenta je pogođen sa četiri zrna, a Maja sa dva. Ubica je promašio samo dva puta, a pucati iz "ingrama" nije lako. Siguran sam da je ubijao i pre te večeri. Ćenta i Maja nisu imali šanse - rekao je tada penzionisani poicajac Časlav Ristić.

ČINJENICE

- Ćenta je bio jedan od najbližih saradnika Ljube Zemunca
- Ubijen 15. februara 1997. u centru Beograda
- Dovođen u vezu s ubistvom Aleksandra Kneleta Kneževica
- Duže vreme boravio u Južnoafričkoj Republici

 

Pretpostavljalo se da je Maja ubijena jer je bila neželjeni svedok, a možda je čak i poznavala ubicu. Atentator je, po svemu sudeći, pomislio da može da ga prepozna, da li po odeći ili po hodu, i to joj je zapečatilo sudbinu. Nije isključeno ni da su se te večeri Ćenta i Maja sreli, pa čak i pozdravili, sa egzekutorom. 

Ono što je bilo karakteristično za ovaj slučaj jeste to što je na žrtve pucano iz automatskog pištolja "ingram", koji nije toliko često korišćen tih godina u Beogradu.
Takođe, nije bilo očevidaca, samo je te večeri, nakon likvidacije jedan taksista slučajno primetio izrešetan automobil i stravičan prizor na prednjem sedištu.

Republika

Foto: Wikipedia

Ćenta

Znajući da "beogradske ubice" uglavnom čekaju da žrtva ostane sama, pa makar morali da je prate danima, neki poznavaoci prilika u podzemlju su iz činjenice, da je na Ćentu pucano dok je bio sa devojkom, zaključili da je on morao da umre baš te noći...Tri sata nakon što je prošao dan Svetog Valentina.

Na taj dan 1929. u Čikagu se desio jedan od najkrvavijih mafijaških obracuna - "masakr na dan Svetog Valentina", u kojem je banda Ala Kaponea ubila sedmoricu suparnika.
Rade Ćaldović Ćenta bio je jedan od najbližih saradnika Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac. Osuđivan je za iznudu novca, ucene, teško razbojništvo i kradu, a bio je optuživan i za krivično delo silovanja. Bio je drug Željka Ražnatovića Arkana iz nemačkih i švedskih dana.

Republika

Foto: youtube/cecaraznatovic

Arkan i Ceca

Rođen je na Zvezdari, kao drugo dete u porodici vozača pri policiji i domaćice. Sredinom šezdesetih porodica se seli u Zemun i tada postaje nerazdvojan drug s Ljubom Zemuncem. Prvi put je uhapšen 1967. zajedno sa njim i Zoranom Milosavljevićem Robijom pod optužbom za silovanje. Zbog nedostatka dokaza Ćaldović i Milosavljević su pušteni na slobodu, a Magaš je osuđen na zatvorsku kaznu. 

Ljubav sa Cecinom kumom

Ljubavna priča između Maje Pavić i Radeta Ćaldovića Ćente, dve osobe iz različitih svetova, počela je slučajno. Na pitanje, postoji li čovek njenog života, Maja je posle kraćeg kolebanja rekla:
- Postoji! To je Rade Ćaldović. Željkov drug iz detinjstva. Upoznali smo se u diskoteci "Taš klub", 26. aprila 1994. godine i to još traje - pričala je popularna voditeljka i Cecina kuma.
Maja je opisala i svoj susret i poznanstvo sa Svetlanom Ražnatović, koje je kasnije preraslo u kumstvo. Maja je, kao poznato TV lice, bila angažovana u predizbornoj kampanji Arkanove Stranke srpskog jedinstva.
- Bio je neki mutan novembarski dan. Cecu sam upoznala u garderobi Hale sportova u Pančevu. Na prvi pogled, nije mi bila naročito simpatična, a izgleda ni ja njoj. Zašto? Pa, jednostavno tako je bilo. To je trajalo tri dana, četvrtog smo sele u neki džip i otad smo nerazdvojne. Često smo spavale jedna kod druge, zajedno jele, družile se... Kasnije sam išla na sve njene koncerte, ona je dolazila na snimanje mojih emisija - opisivala je tada Maja.

Početkom sedamdesetih pripada Magaševom klanu, koji je tada brojao desetak članova. U Italiji se bavio oružanim pljačkama, zbog čega je izvesno vreme proveo u zatvoru, a nemačka policija ga je početkom osamdesetih teretila za 37 krivičnih dela, ali je zbog nedostatka dokaza uvek ostajao na slobodi.

U Holandiji se kretao u kockarskim krugovima. Tu se sukobio s vođom jedne crnogorske kriminalne grupe Veljkom Krivokapićem. Krivokapić je od Ćaldovica na kocki izgubio veliku sumu, ali ga je uz pretnju pištoljem naterao da mu sve vrati. Nekoliko dana kasnije Crnogorac je ubijen u Beču, a za ubistvo su osumnjičeni Ćaldović, Jusuf Bulić i Ljubomir Magaš, ali su bili nedostupni vlastima.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ/yputube.com/printscreen/ilustracija

Ljuba Zemunac

Ćaldović je uhapšen prilikom reketiranja jednog kockarskog kluba u Nemačkoj i osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora. Posle ubistva Ljube Zemunca 1986. nemačka policija ga je proglasila za novog "kuma" jugoslovenskog podzemlja. Proteran je iz Nemačke 1992. godine, pa se vratio u Beograd, a odatle otišao u Južnoafričku Republiku, u Johanezburg, na duže. Kada se ponovo vratio u Beograd, započeo je poslove u Beogradu i Atini, gde je otvorio firmu.

Iste godine Rade Ćaldović dovođen je u vezu sa ubistvom Aleksandra Kneleta Kneževića, ubijenog 28. oktobra 1992. godine u beogradskom hotelu "Hajat".

Foto: printskrin

Knele

Sredinom novembra 1993. godine na Ćaldovića je izvršen neuspeli atentat. U parkiranoj "ladi" neposredno pored njegovog "mercedesa" aktivirana je eksplozivna naprava, ali je Ćenta prošao samo s lakšim povredama.

Likvidirala ga ruska mafija?

jedna od brojnih verzija likvidacije glasi - Ćentu su likvidirali pripadnici ruske mafije i prijatelji Aleksandra Solonjika (po izjavi grčke policije pronađen mrtav, zadavljen u šumi pored Atine), najpoznatijeg ruskog plaćenog ubice, koji na duši nosi ubistva najvećih kumova ruske mafije - "Kalinja", "Bobona", "Globusa", Otara Kvantrašvilija. Navodno, ruska mafija je ubeđena da je Ćenta umešan u ubistvo Aleksandra Solonika - Saše Makedonskog i odlučili su da uzvrate udarac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

12.06.2023 21:27

Prepisali ste clanak i nista niste rekli.