"BOG SA CARINE" OSTAJE IZA REŠETAKA! Jandrić preko "C&A" oštetio državu za 6,4 miliona evra!

Autor: Republika

Hronika

31.08.2022

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Aleksandaru Jandriću (49) koji se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, koje je zatim ulagao u kupovinu nekretnina.

"BOG SA CARINE" OSTAJE IZA REŠETAKA! Jandrić preko "C&A" oštetio državu za 6,4 miliona evra!

Foto: Facebook/Aleksandar Jandrić, Shutterstock

Osumnjičenom je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Jandrić je nakon hapšenja na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, zatim sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaže, a blokirani su mu i bankovni računi i računi sa njim povezanih lica.

Ovaj postupak pokrenut je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Jandrić se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading