ŽENA U CRNOM ISPRATILA MARJANOVIĆA LOMEĆI HLEB: Skrivena simbolika i magijski ritual?

Autor:

Hronika

22.07.2022

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom hapšenja, Zorana Marjanovića ispratila je žena odevena u crno, koja je u ruci držala hleb.

ŽENA U CRNOM ISPRATILA MARJANOVIĆA LOMEĆI HLEB: Skrivena simbolika i magijski ritual?

Foto: N. Pančić

Misteriozna žena, koja zna sve o Marjanovićima, venčana kuma Zoranovih roditelja, Vera Vukomanović, ispratila je Zorana obučena u crno od glave do pete, a detalj koji je svima privukao pažnju bio je taj što je Vera u ruci držala hleb koji je lomila.

Neobična pojava lomljenja hleba tokom ispraćaja Zorana u zatvor sve je ostavila u čudu, naročito ako se uzme u obzir da se hleb od davnina koristi kao moćno magijsko-energetsko sredstvo.

Hleb i u religiji nosi veliku ulogu.

Hrišćani u svojim ritualima, misama i liturgijama služe hleb i vino, gde hleb simbolizuje telo Isusovo a vino njegovu krv. U ovom slučaju hleb je simbol a ne sredstvo za izvođenje rituala, prenosi Espreso.

Veoma važno mesto hleb zauzima u slovenskoj mitologiji pa se tako i zdržao kao mitološko magijsko sredstvo na prostorima Balkana.

Na ostrvu Hvar su se detetu svetili tako da su mu u kolevku postavljali malo presnog ili pečenog hleba. Uz određenu kletvu i rutual, tako postavljen hleb je kod deteta izazivao nemir, plač, loše snove.

U Bosni su komadić hleba koristili kao zaštitu od zlih duhova. Ova praksa je i danas raširena u našoj zemlji. Naime, ako se dete nosi van kuće ili iz kolevke, i to tokom zalaska sunca, obavezno se s njim nosi komadić hleba, koje služi kao zaštita.

U Makedoniji bi komadić hleba stavljali u nedra kao zaštitu od demona, a u okolini Ljubovije pravili su posebne amajlije od magijskih rekvizita: vučijeg zuba, dlaka životinja, tisovog drveta i komadića hleba, kao simbola dobitka, navodi Espreso.

Često se i brašno upotrebljavalo kao magijsko sredstvo; od posebnog brašna napravio bi se hleb koji bi potom bio zloupotrebljavan u nanošenju štete drugima. Birane su nove vodenice, mlelo se žito u nevreme, a posebnu prednost su imale vodenice koje melju u levo (smatralo se da leva strana pripada đavolu).

U Bugarskoj su pravili "đavolji hleb" od vina, meda i brašna, pa su ga žrtvovali đavolu koga su molili da bolesnika oslobodi ropstva. Hleb je bio jako magijsko sredstvo ako su se u pripremi koristili nečisti elementi poput: petlove krvi, đurđevdanske rose ili majčinog mleka.

Podsetimo, Marjanović je danas osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u Srbiji, na 40 godina. Poslat je nakon izricanja presude kući, u Borču, gde je po njega došla policija.

SNIMAK HAPŠENJA:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Pegi

22.07.2022 14:22

Vračaretine djavolske. Može da mu vraća da ne odgovara pred ljudskim zakonom ali božiji sud neće izbeći.

Komsija

22.07.2022 16:05

Zena otisla da zatvori pse mameci ih sa hlebom... Koji ste vi novinari jbt...