ŠOK U SANU! Oralno ZADOVOLJAVALA muškarce NA SCENI, pa predložena za AKADEMIKA!

Autor:

Zabava

05.04.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaključeni spiskovi iz kojih će se birati novi članovi Srpske akademije nauka i umrtnosti.

ŠOK U SANU! Oralno ZADOVOLJAVALA muškarce NA SCENI, pa predložena za AKADEMIKA!

Foto: printscreen/Google Earth

Srpska akademija nauka i umetnosti dobiće nove članove, a na listi kandidata našlo se i ime kontroverzne umetnice Marine Abramović, čiji su performansi šokirali publiku. Američko-srpska umetnica u oblasti performansa našla se na listi kandidata za SANU na osnovu predloga akademskog vajara Mrđana Bajića, a osim nje, na spisku preloženih imena su i mnoga druga imena iz sveta kulture.

(NE)KULTURNI PERFORMANSI

Ako bi Marina Abramović postala član SANU, bio bi to presedan budući da je performans često osporavan kao umetnost iz razloga što se prilikom izvođenja dela koristi bodi art, pokret, mimika, gest... Marina Abramović u svojim performansima insistira na pokretu igrača, a iscrpljjivanje tela postalo je osnovna karakteristika njenog umetničkog izraza.

Pre pet godina Abramovićeva je izlagala svoje radove na retrospektivnoj izložbi "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a za taj događaj vladalo je veliko interesovanje publike.

Republika

Foto: Tanjug AP/Bojana Janjić

 

Svojim delima Marina Abramović uspeva da privuče pažnje i šokira publiku, a među najkontroverznijim izdanjima njene umetnosti, koja je uvek podizala veliku buru u javnosti, svrstava se i performans u kojem goli muškarci redom prilaze umetnici na sceni i pokazuju joj polni organ, a kasnije dolazi i do njihovog kontakta! Ovaj performans mnogi su smatrali nedoličnim.

LISTA KANDIDATA

Na spisku predloženih imena nalazi se i dirigent Dejan Savić za Odeljenje umetnosti.

Predlog za članstvo na Odeljenju za jezik i književnost su, između ostalih, pisci Milisav Savić, zatim Vladan Matijević, autor nagrađivanog romana "Pakrac", pesnik Miroslav Maksimović, profesor Filološkog fakulteta Zorica Nestorović...

Za Odeljenje društvenih nauka predložena su 34 imena, a među njima su psiholog Ivan Ivić, sociolog Slobodan Antonić, politikolog Dragana Mitrović.

Na Odeljenju za istoriju predloženo je 10 kandidata, a među njima su Aleksandar Rastović, Miloš Ković, Petar Krestić, Bojana Krsmanović, Ljubomirka Krkljuš, Igor Borozan...

Za svih osam odeljenja Akademije dugački su spiskovi sa predloženim imenima za članstvo, ali oni tek treba da prođu selekciju, a samo nekolicina njih biće i zvanično kandidovana za akademike.

Na spisku kandidata za akademike nalaze se mnogi filozofi, ekonomisti...

Glasanje za nove članove SANU obaviće se 7. novembra na izbornoj skupštini. Pravo da predlažu kandidate imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno-nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

Krajem marta istakao je rok za sastavljanje lista sa imenima kandidata, a u naredom periodu akademici matičnih odeljenja većaće o predlozima i sastaviti konačnu listu kandidata, a kandidat za akademika biće onaj ko na tajnom glasanju dobije podršku većine članova nekog odeljenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (3)

Loading
Пантелија

05.04.2024 20:41

Идиоте који предлажу разне манијаке и своје сексуалне партнере треба избацити из САНУ, или да сви други ако су нормални треба да то ураде.

Марко

07.04.2024 06:22

Примите сатанисту, педофилку, децо-убицу, ханибала, канибала.

Beba

26.04.2024 13:04

Ako ste već sve srozali do dna, bar SANU ostavite da zadrži neki nivo!!!!