OVDE JE UČIO O MARKSIZMU: Spomen-soba Danila Bate Stojkovića krije mnoge TAJNE o čuvenom glumcu!

Autor:

Zabava

15.03.2024

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra se obeležavaju 22 godine od smrti legendarnog glumca.

OVDE JE UČIO O MARKSIZMU: Spomen-soba Danila Bate Stojkovića krije mnoge TAJNE o čuvenom glumcu!

Foto: Printscreen/YouTube

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta Danilo Bata Stojković preminuo je 16. marta 2002. u 68. godini nakon duge i teške bolesti. Povodom 22 godine od smrti velikog umetnika, koji je do poslednjeg dana odbijao ideju da prestane da glumi, u Vrnjačkoj Banji biće otvorena njegova radna spomen-soba.

U njoj se nalaze Batini lični predmeti, knjige koje je voleo da čita, priznanja dobijena u toku bogate glumačke karijere, kao i fotelja na kojoj je voleo da odmara i čita do kasno u noć. Uz fotografije čuvenog Bate iz različitih kultnih filmova i predstava koje je realizovao tokom bogate karijere, veliki deo zaostavštine predstavljaju mnogobrojna dela koja krase njegovu ličnu biblioteku. O marksizmu, po kome je ostala upamćena scena iz filma "Varljijvo leto '68", možda je sve naučio baš u ovoj radnoj sobi.

Republika

Foto: youtube.com/RTS

 

Vrnjačka Banja bila je njegova druga kuća i ovde je dolazi još kao dete da sprema popravne ispite kod dvanaest godina starijeg brata Živorada, koji je bio učitelj na Goču. Pozorište i kafanu voleo je više nego išta, a Batina supruga Olga Stojković, koja je preminula 2021. godine, u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Kako je ispričao Batin prijatelj Nikola Džamić, legendarnog glumca je upoznao u kafani davne 1995. godine. Prema njegovim rečima, Bata nikada nije dozvoljavao da neko drugi plati račun, a znao je i da pozove telefonom da ponudi pomoć ukoliko je bila potrebna.

Republika

Foto: youtube.com/RTS

 

- Bio je toliko veliki i skroman. Poštovao je naše porodice i brinuo se za njih. Danas u banji ima svoje stablo, hrast koje smo zasadili i drugim velikanima srpskog glumišta - izjavio je Džamić za medije.

Amfiteatar u Vrnjačkoj Banji nosi ime Danila Bate Stojkovića, a oko njega je staza Patrijarha Pavla.

Inače, povodom obeležavanja 22. godine od smrti Bate Stojkovića planiran je i prateći program. Biće prikazana projekcija filma "Bata u Vrnjcima", postavljena spomen ploča u čast njegovog brata Žike Stojkovića u OŠ "Goč", a nastup će imati i aleksinačko Gradsko pozorište Teatar 91.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading