POSLEDNJA ŠANSA ZA ZELENSKOG: Očajnički pokušaj Evropske unije da spase Ukrajinu od Rusije

Autor:

Vesti

01.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ovo ne bude dovoljno, Vladimir Putin će osvojiti Kijev i zbrisati celu zemlju s karte.

POSLEDNJA ŠANSA ZA ZELENSKOG: Očajnički pokušaj Evropske unije da spase Ukrajinu od Rusije

Foto: Handout / AFP / Profimedia

EU je odobrila finansijsku pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajinu, a Kijev će dobiti i novo oružje, među kojem je i ono koje je Amerika tek razvila i nema ga u svom arsenalu. Ovo je poslednja šansa za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da opstane pred sve moćnijim naletima ruske vojske.

STABILNO FINANSIRANJE

Zapad se nada da će Ukrajina da izdrži s ovim novcem, američkim tek napravljenim klizećim avio-bombama koje se ispaljuju sa zemlje, tenkovima iz Kuvajta i PVO sistemima iz Grčke. Prema tom planu, ovo bi prinudilo Rusiju da do kraja godine potraži izlaz iz rata pregovorima, ali ne pod njenim uslovima. Ukoliko i ova pomoć ne bude dovoljna, Vladimir Putin rastrgnuće Ukrajinu pošto je najavio okupaciju dve trećine njene teritorije, uključujući i Kijev, do udaljenosti s koje ruski gradovi neće moći da budu raketirani i napadani dronovima.

Sad je predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel saopštio da su lideri svih 27 država članica na vanrednom sastanku u Briselu postigli dogovor o paketu pomoći od 50 milijardi evra iz budžeta EU, što će obezbediti sigurno i stalno finansiranje Ukrajine. Ovi ogromni iznosi biće usmereni na plate državnih činovnika, lekara i nastavnika, socijalna davanja, kao i za isplatu penzija. Ovo je ključna stavka za opstanak režima Volodimira Zelenskog, koji je ranije rekao da će 11 miliona ukrajinskih penzionera gladovati ako EU ne odobri sredstva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na prethodnom samitu stavio veto na pomoć Ukrajini dok se ne odmrzne 30 milijardi evra namenjenih Budimpešti, ovog puta je popustio. Naime, EU je spremila plan B, koji je predviđao da će Mađarska ostati i bez ostalih sredstava iz budžeta EU ako se ne saglasi s paketom pomoći za Kijev. To bi dovelo do obustave investicija u mađarsku privredu i do inflacije.

- Taj plan je kao priručnik za ucenjivače. Mađarska bi se našla pod velikom finansijskom blokadom i pretrpela bi armagedon - rekao je Orban.

Kuvajt poklanja jugoslovenske M-84

Jugoslavija je 1991. prodala 200 tenkova M-84 Kuvajtu za Prvi zalivski rat s Irakom. Sad je Kuvajt 100 tenkova donirao Ukrajini i prvi su već viđeni kod Ljubljane. Svi ovi tenkovi biće modernizovani u Hrvatskoj, odnosno u fabrici "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, gde su sklapani za JNA.

MAĐARSKA IZVISILA

Pritom, on nije ništa dobio u zamenu na saglasnost za paket pomoći Ukrajini. Diplomatski izvor američkog Blumberga rekao je da će 30 milijardi evra za Mađarsku ostati zamrznuto, sve dok Budimpešta ne ispuni ranije postavljene uslove u pogledu vladavine prava. Orban je rekao da se makar rešio glavne brige, a to je da će mađarskih zamrznutih 30 milijardi evra biti dato Ukrajini.

Đorđa Meloni lomila Orbana celu noć

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini/Denes Erdos

Viktor Orban i Đorđa Meloni

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pohvalila se da je upravo ona ubedila Viktora Orbana da odustane od veta protiv paketa pomoći EU za Ukrajinu. Ona se tokom noći i rano ujutro pre samita nasamo srela s Orbanom, posle čega je on razgovarao i s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Kabinet italijanske premijerke saopštio je da je veoma zadovoljan zbog toga što je sporazum postignut jednoglasno jer se to, navodno, nije očekivalo.

Grčka dobija u zamenu američkog F-35

Ukrajinski PVO je u krizi zbog nedostatka raketa, pa zapad grebe i poslednje sovjetsko naoružanje u svojim skladištima. Ono je nađeno u Grčkoj, koja će predati Kijevu svih 12 S-300, a svaki čini kamiona s po četiri lansera. Grčka zbog sankcija više ne može da remontuje ovo naoružanje u Rusiji, pa je odlučila da ga se reši, kao što će to učiniti i s četiri tor-M2. Vašington je ovo nadoknadio Atini tako što joj je odobrio da kupi 40 američkih aviona F-35 za ukupno 8,6 milijardi dolara.

Kijev će morati da vrati dve trećine para

Prema planu EU, Kijev će dobiti po 12,5 milijardi evra godišnje u periodu 2024-2027, dakle ukupno 50 milijardi. Međutim, iz budžeta EU i članica biće donirano samo 17 milijardi. Preostalih 33 milijarde predstavljaju garancije za kredite koje će Unija podići i proslediti Kijevu. Tako će Ukrajina morati decenijama da vraća ovaj novac. Ako bankrotira, tu obavezu preuzeće na sebe EU.

NOVI IZUM "BOINGA" I "SAAB" NA FRONTU

Američki Politiko navodi da je Pentagon nove klizeće bombe GLSDB, promenjene tako da mogu da se ispaljuju sa zemlje, još u sredu dostavio u Ukrajinu.

Reč je o precizno vođenoj krstarećoj municiji koja je nastala postavljanjem raketnog motora na avio-bombu GBU-39. Iako se navodi da je njen domet 150 kilometara, na testiranjima je dokumentovano da su letele samo 119. Takođe, reč je o malim bombama od 130 kilograma, od čega 93 čini eksploziv. Ruski izvori navode da su već obarali GLSDB, što znači da su je Amerikanci isprobali i u borbenim uslovima.

GLSDB može da se ispaljuje s lansera HIMARS, koji je pre dve godine najavljivan kao čudesno oružje koje će doneti pobedu nad Rusima. Međutim, GLSDB ima dva puta veći domet od raketa za HIMARS, koje Amerika isporučuje Ukrajini i pritom je preciznija.

Osnovna prednost ovakvog načina upotrebe GLSDB je što ne mora da se ispali ili baci iz vazduha i tako rizikuju skupoceni avioni, kojih je u Ukrajini sve manje, a neophodni su za ispaljivanje britanskih raketa olujna senka i francuskih SCALP.
Sistem GLSDB zajednički su razvili "Boing" i švedska kompanija "Saab", a još se ne nalazi u arsenalu američke vojske.

Aleksandar Mihajlov, šef ruskog biroa za vojno-političku analizu, rekao je da se GLSDB lako može presresti ruskim PVO sistemima.

- Ova bomba dobija ubrzanje pomoću raketnog motora. Kad projektil dostigne potrebnu visinu, avio-bomba se odvoji, raširi krilca i deluje kao klizeća bomba, koriguje kurs i pogađa metu. Pre nego što se to dogodi, moraju je oboriti ruski sistemi PVO kratkog dometa koji štite metu. Za to su najpogodniji oni koji se već koriste protiv HIMARS raketa: tor-M2, buk-M2 i buk-M3, i S-350. Inače, S-300V4 takođe povremeno obara rakete HIMARS - rekao je Mihajlov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading