AMERIČKI PAPIR ZA ODBRANU TAČIJA: Zločinac i njegovi advokati traže slamku spasa!

Autor:

Vesti

09.04.2023

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušavaju da dokažu da teroristički OVK nije uopšte imao komandnu strukturu, ali je dokaza protiv njega toliko da je to uzaludan posao.

AMERIČKI PAPIR ZA ODBRANU TAČIJA: Zločinac i njegovi advokati traže slamku spasa!

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Teroristička Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) nije imala izgrađenu hijerarhijsku strukturu, nije postojao lanac komandovanja, a Hašim Tači se ništa nije pitao jer je glavni bio Adem Demaći...

Ovo su, u glavnim stavkama, teze na kojima basnoslovno skup tim advokata (plaćeni su čak 16 miliona dolara) bazira odbranu albanskog krvnika Tačija na suđenju koje je protekle sedmice počelo u Hagu njemu i još trojici komandanata OVK. Aduta da to potkrepe nemaju mnogo s obzirom na veliki broj čvrstih dokaza i izjava svedoka, međutim, zločinac i njegovi branioci najviše se uzdaju u jedan američki papir...

NEMAČKI NOVINAR

O čemu se radi? Kako je objavio nemački novinar Mihael Martens, dobar poznavalac prilika na Balkanu, cela Tačijeva odbrana praktično se bazira na američkim internim dokumentima, pre svega na jednom, koji nosi datum 4. maj 1999. Radi se o pismu Stejt departmenta republikanskom senatoru Miču Makonelu, u kojem se, između ostalog, navodi da nema političkih struktura na Kosovu niti efektivne kontrole i komande unutar KLA (Kosovo liberation army - engleski naziv koji su na zapadu koristili za OVK).

- Međutim, tužilaštvo može da citira dokumente koji govore suprotno, na primer, saopštenja za štampu OVK iz rata, koja, izgleda, pokazuju postojanje jasnog lanca komandovanja unutar OVK. Koji dokumenti će imati veću težinu u percepciji sudija - pita se Martens.

Da će odbrana ići u ovom pravcu, videlo se i po predstavi koju su tokom prva tri dana suđenja odigrali advokati i sam Tači. Kako je naveo jedan od advokata Gregori Kiho, Tači nije negirao da su počinjeni ratni zločini, ali je negirao da je zločine počinilo rukovodstvo OVK, tvrdeći i da Tači nije imao nikakvu odgovornost u toj organizaciji. Sam Tači pak, osim što je ponovio tvrdnje svojih branilaca, izneo je tvrdnju da nije bilo trgovine organima ni zloglasne Žute kuće, te da mu je žao što među živima više nema Madlen Olbrajt, Boba Dola i drugih međunarodnih zvaničnika koji bi svedočili u njegovu korist.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Govoreći o taktici odbrane, Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, još prvog dana suđenja je rekao da je srpska strana dala presudan doprinos kako bi se dokazalo da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno da je OVK bio hijerarhijski ustrojen. On je istakao da je prikupljeno više od 30.000 dokaznih dokumenata, kao i više stotina svedočenja.

OPERATIVNE ZONE

Prema njegovim rečima, iako su Albanci tvrdili da su delovale samo međusobno nezavisne grupe, naša strana je tužilaštvu dostavila materijale koje su zaplenile srpske snage tokom sukoba s pripadnicima terorističkog OVK, a koji omogućavaju da se dokaže hijerarhijska organizovanost.

- Koliko god se trudili da kažu da ovo nije suđenje OVK, jeste suđenje OVK jer govorimo o udruženom zločinačkom poduhvatu. Učestvovali su svi, od političkog i vojnog vrha preko operativnih zona komandanata do najobičnijeg vojnika i takozvane vlade Kosova, sudi se celoj organizaciji za zločine - izneo je Drecun.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

- To što Tači sad priča je smešno. Dovoljno je uzeti njegove izjave prethodnih 20 godina, šta su on i njegovi govorili o OVK, kako je to bila vojska, kako je bila organizovana, kako su imali kontrolu, akcije, planove... A to što je napisala neka američka službenica je smešno, posebno zato što su ih oni organizovali i podržavali. To nije bila nikakva narodna pobuna, narodni pokret je bio Rugova, a Amerikanci su nametnuli Tačija i OVK da preuzmu vlast od Rugove, čije ljude su poslali logore i pobili. Zato je OVK u proleće 1998. pobio više Albanaca nego Srba. Setite se samo fotografija gde Tači sedi s Holbrukom, pa s Madlen Olbrajt u Rambujeu. Sam Rugova je u Rambujeu mislio da je on šef delegacije da bi Madlen Olbrajt odredila da je to šef OVK Hašim Tači - izjavio je Nikola Šainović, bivši premijer Srbije.

- Optužnica protiv Tačija zasnovana je na čvrstim dokazima, a dokaza za njegovu komandnu odgovornost ima na stotine. Postoje depeše, komandni dnevnici između operativnih zona i komandnog štaba, bilo je komunikacija koje su presretale naše obaveštajne službe, kopirane su njihove naredbe, a deo dokumentacije je zaplenjen i prilikom upada u štabove OVK. Iz svega se jasno vidi njihova stroga hijerarhija. OVK je delovao kao usklađena i koordinirana vojna organizacija. Svi ti dokazi su vrlo precizno pobrojani i navedeni u optužnici protiv Tačija. Oni su jaki, čvrsti i utemeljeni i mogu biti osporeni samo u slučaju izuzetnog jakog političkog uticaja ili da se rasformira sam sud u Hagu. S obzirom na to da je obelodanjena optužnica sa svim dokumentima i dokazima, mislim da Tači nema neke velike šanse da se izvuče iako ga brane najskuplji advokati - kazao je advokat Predrag Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading