DA LI NAM PRETE POPLAVE? Upozorenje za Srbiju - dve najveće reke biće u porastu, a očekuje se rast i manjih vodostaja!

Autor: T.V.

Vesti

15.12.2023

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na gornjem toku Dunava kroz Srbiju očekuje se rast vodostaja za čak 2 metra, posebno kod Bezdana gde će dostići i preći granicu redovne odbrane od poplava.

DA LI NAM PRETE POPLAVE? Upozorenje za Srbiju - dve najveće reke biće u porastu, a očekuje se rast i manjih vodostaja!

Foto: MUP Srbije

U narednim danima, očekuje se značajan porast vodostaja reka u Srbiji, posebno na većim rekama kao što su Dunav i Sava. Tokom prethodnih dana, širom zemlje su zabeležene obilnije padavine, a na pojedinim mestima i sneg.

Najviše padavina palo je u Vojvodini, Beogradu i južnijim delovima Srbije, uz ukupnu količinu od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru. Iako su padavine uticale na manje i srednje reke unutar zemlje, trenutno nema opasnosti od poplava.

U slivu Južne i Zapadne Morave, Ibra, i Drine očekuje se značajan rast vodostaja, ali zahvaljujući nižem nivou vode u prethodnom periodu, ne očekuje se opasnost od poplava. Takođe, padavine u brdsko-planinskim predelima donose i sneg, što će dodatno ublažiti vodeni talas.

Na gornjem toku Dunava kroz Srbiju očekuje se rast vodostaja za čak 2 metra, posebno kod Bezdana gde će dostići i preći granicu redovne odbrane od poplava. Međutim, uprkos ovom porastu, nema opasnosti od poplava, a vodostaj će biti dosta niži od granice vanredne odbrane od poplava.

Što se tiče Save, na gornjem toku kroz Srbiju očekuje se rast vodostaja za više od jednog metra, dok će kod Beograda rasti za oko pola metra. I dalje se ne očekuju poplave, ali će vodostaj biti visok.

Prognoze vremena do kraja godine ne ukazuju na značajne i obilne padavine, što će pomoći rekama da zadrže nivoe unutar srednjih i visokih granica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading