SAVET EVROPE OSUDIO KURTIJA! Vratiti imovinu manastiru Dečani!

Autor: Borba.me

Vesti

05.12.2023

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet Evrope nedavno je objavio izveštaj u kojem se iznose brojne kritike na račun vlasti u Prištini.

SAVET EVROPE OSUDIO KURTIJA! Vratiti imovinu manastiru Dečani!

Foto: shutterstock

Jedna od ključnih tačaka kritike odnosi se na prekomernu upotrebu policijskih snaga na severu Kosova i Metohije.

Stručnjaci iz Saveta Evrope takođe su izrazili zabrinutost zbog nedostatka volje vlasti u Prištini za osnivanje Zajednice srpskih opština, kao i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Posebno je istaknuto nesprovođenje sudske odluke o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.


Nasilna upotreba policijske sile



U izveštaju se ističe da kosovske vlasti favorizuju brzu i nasilnu upotrebu specijalnih snaga za uspostavljanje javnog reda, čak i kada postoji veliki rizik od nasilja i krvoprolića. Zahvaljujući snažnom stavu Kfora, izbegnuta je veća eskalacija nasilja u nedavnim događajima.



Nesprovođenje odluka ustavnog suda



Eksperti Saveta Evrope konstatuju da vlasti u Prištini nisu iskazale volju da osnuju Zajednicu opština sa srpskom većinom, uprkos odlukama ustavnog suda. Takođe, nesprovođenje sudske odluke o imovini manastira Visoki Dečani predstavlja jasno kršenje vladavine prava.



Zaštita svedoka i borba protiv kriminala i korupcije



Izveštaj takođe ističe probleme u zaštiti svedoka u slučajevima ratnih zločina, kao i nedovoljne napore vlasti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading