Opotuniteti i sporazumi od sada pod nadzorom Višeg tužilaštva

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

31.01.2022

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je 25. januara Odeljenje za profesionalni nazor sa zadatkom da ujednačava kvalitet postupanja tužilaca, posebno kada su u pitanju sporazumi sa okrivljenima o priznanju krivičnih dela ili odlaganje krivičnog gonjenja - oportunitet.

Opotuniteti i sporazumi od sada pod nadzorom Višeg tužilaštva

Foto: pixabay.com

U fokusu rada odeljenja biće nadzor nad predmetima, kako beogradskog Višeg javnog tužilaštva, tako i osnovnih javnih tužilaštava na teritoriji Beograda.

Poenta rada ovog odeljenja, koje je osmislio novi beogradski Viši javni tužilac Nenad Stefanović, je provera rada i postupanja zamenika tužilaca u konkretnim predmetima, kako se ne bi dešavala odstupanja od utvrđene prakse i donosile odluke koje nisu u skladu sa praksom javnog tužilaštva.

Republika

Foto: Republika

Nenad Stefanović

Rukovodilac Odeljenja za profesionalni nadzor, zamenik tužioca Lazar Lazović u izjavi za Tanjug pojašnjava da ova novina ima za cilj izgradnju najbolje tužilačke prakse.


- Odeljenje će, pored nadzora u okviru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, vršiti nadzor i nad postupanjem u konkretnim predmetima osnovnih javnih tužilaštava sa svoje teritorije nadležnosti u cilju da se kod primene opotuniteta i sporazuma o priznanju krivičnog dela uspostavi transparetno, predvidivo i ujednačeno ponašanje tužilaštava u Beogradu - ukazao je Lazović.

Takođe će, kako je dodao, da održava razgovore i sastanke, daje smernice i uputstva, a ordžavaće i stalnu komunikaciju sa osnovnim tužilaštvima sa svog područja kako bi se prevazišli problemi koji se mogu javiti u praksi.

- Fokus je na krivičnim delima koji su u društvenoj sferi imala negativne efekte i izazvala su uznemirenje javnosti, a radi se o krivičnim delima sa elementima nasilja u odnosu na koja je već reagovano pooštravanjem kaznene politike i uvođenjem instituta višetrukog povrata, uključujući nasilje u porodici, građenje bez građevinske dozvole i poresku utaju koja prouzrokuje znatnu štetu budžetu Srbije, a time i građanima - pojasnio je Lazović.

U Odeljenju za profesionalni nadzor za sada su raspoređena tri zamenika javnog tužioca, a ukoliko bude potrebe biće prošireno.

Na osnovu izveštaja Odeljenja za profesionalni nadzor po potrebi bi se intervenisalo radi otklanjanja nedostataka ili uočenih odstupanja u radu pojedinih postupajućih tužilaca, što bi dalje predstavljalo osnov da javni tužilac izdaje potrebna obavezna uputstva.

Ova uputstva bi bila opšte smernice za rad zamenika javnog tužioca u skladu sa obaveznim uputstvima Višeg javnog tužioca.

Inače, rad svih javnih tužilaca i zamenika javnog tužioca u Srbiji ocenjuje Državno veće tužilaca, a u nekim situacijama i Republičko javno tužilaštvo.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading