Miloš Vučević treći sat iznosi ekspoze: Izrečena prva opomena, cepala se slika!

Autor:

Vesti

01.05.2024

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Miloš Vučević treći sat iznosi ekspoze: Izrečena prva opomena, cepala se slika!

Foto: RTS/printscreen

U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica sa jednom tačkom dnevnog reda - izborom nove Vlade Srbije, nakon čega će premijer i članovi njegovog kabineta položiti zakletvu.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predstavlja svoj ekspoze, nakon čega će predložiti i njen sastav. Prisutno je 195 od 250 poslanika.

Vučević je oko 12.20 sati počeo da izlaže svoj ekspoze. U njemu je istakao da je članstvo Srbije u EU strateški prioritet Vlade na čijem je čelu.

Takođe, rekao je i da će biti predloženo da obavezan vojni rok traje najviše četiri meseca.

Incident i opomena tokom ekspozea

Nakon skoro tri sata izlaganja, došlo je i do incidenta, kada je poslanik opozicije Borislav Novaković izašao ispred govornice za kojom je Vučević, noseći sliku u ruci i protestujući.

Tako se zadržao nekoliko minuta ispred Vučevića, nakon čega mu je izrečena opomena, a kolega ga je potom otpratio do mesta.

U međuvremenu mu je prišao bivši poslanik DS, a sada poslanik SNS Radoslav Milojičić Kena, koji je sliku pocepao.

Hil i Žiofre u Skupštini

U zgradi nije prevelika gužva. Prisutni su poslanici vlasti, ali i jedan deo poslanika opozicije.

Takođe, na skupštinskoj galeriji je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Ostavke poslanika

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Konstatovane su ostavke poslanika Dejana Ristića, Zlatibora Lončara, Jelene Žarić Kovačević, Tatjane Macure, Petra Petkovića, Anro Gujona, Milana Krkobabića, Ivice Dačić, Novice Tončev, Slavice Đukić Dejanović i Usame Zukorlića.

Ko su kandidati za ministre

Miloš Vučević juče je saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu. Kako je rečeno, u novi kabinet imaće četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja. Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10.

Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je juče Vučević, dodavši da je zajednička poruka da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Mandatar predlaže, poslanici glasaju

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Skupština Srbije glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. Ona je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Tekst zakletve

Zakletva koju polažu poslanici glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (22)

Loading
duka

01.05.2024 19:02

cestitam novo izabranim poslanicima na mandatu

Maja

01.05.2024 19:15

I stoji mu da bude premijer.

Teona

01.05.2024 19:49

Odlican ekspoze sve sam pratila drzao mi je paznju

Vlada

01.05.2024 19:53

Miloš Vučević ponovo na braniku naše otadžbine.