AKCENAT ĆE BITI NA ODBRANI TERITORIJALNE CELOVITOSTI PO PITANJU KOSOVA U MEĐUNARODNOJ ARENI! Vučević u ekspozeu o južnoj srpskoj pokrajini!

Autor:

Vesti

01.05.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulinićemo sve da sprečimo prijem u Savetu Evrope!

AKCENAT ĆE BITI NA ODBRANI TERITORIJALNE CELOVITOSTI PO PITANJU KOSOVA U MEĐUNARODNOJ ARENI! Vučević u ekspozeu o južnoj srpskoj pokrajini!

Foto: Tanjug/AP

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević izlaže ekspoze i predlaže poslanicima Skupštine Srbije nove ministre.

Vučević je kazao u ekspozeu da će najveći izazov za njegov kabinet predstavljati "odbrana teritorijalne celovitosti po pitanju Kosova u međunarodnoj areni". On je dodao da će buduća Vlada "učiniti sve da spreči prijem lažne države Kosovo" u članstvo u Savetu Evrope (SE) iako je priznao da, "šanse za to nisu velike".

Kazao je i da će "Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno odgovori" ukoliko Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

- Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ako iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu, ali međunarodna zajednica glasnom tišinom povodom Kurtijevog nasilja i progona Srba dijalog pretvorila u okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine - takođe je dodao u ekspozeu.

Podsećamo, mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici, koja je počela u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja. 

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

- Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je Vučević. 

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. 
Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.  Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade. 
Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja.

Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Lola

01.05.2024 14:06

Zaštita teritorijalnog integriteta Srbije je prioritet politike koja se vodi u Srbiji.

Jaan

01.05.2024 14:47

Uvek smo se borili za KiM, borićemo se do kraja za odbranu suvereniteta.

Sale

01.05.2024 14:48

Važno je da nova vlada ima jasnu viziju i strategiju suočavanja sa spoljnopolitičkim izazovima..

Jana

01.05.2024 14:50

Srbija ce se boriti do kraja za KiM,to je Srpska zemlja.