"SLANJE NAORUŽANJE NEĆE DOVESTI DO MIRA!" Kongresmenka SAD Klaudija Teni OŠTRO krenula na Kurtija: Ova odluka samo doliva ulje na vatru! (FOTO)

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

12.01.2024

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teni je navela da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim.

"SLANJE NAORUŽANJE NEĆE DOVESTI DO MIRA!" Kongresmenka SAD Klaudija Teni OŠTRO krenula na Kurtija: Ova odluka samo doliva ulje na vatru! (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

Američka kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskim kokusom, poručila je da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete "Dževelin" pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva i da povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba.

Odluka Stejt departmenta da pošalje Prištini rakete "Dževelin" je neverovatno zapaljiva, posebno dok su tenzije povećane na Zapadnom Balkanu, napisala je Teni u saopštenju objavljenom na platformi X.

Doliva se ulje na vatru

- Ova odluka samo doliva ulje na vatru i povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba -  istakla je ona.

Štaviše, kako je navela, ova odluka nagrađuje Prištinu dok ona nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

- Zbog toga sam predstavila zakon kojim bi se podržao Briselski sporazum iz 2013. kako bi se Priština proglasila odgovornom za nepoštovanje međunarodnih sporazuma - napisala je ona.

 

 

Teni je navela da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju Kurtijev režim koji očigledno ne poštuje međunarodne norme.

Slanje naoružanja Prištini

- Znamo da slanje dodatnog naoružanja Prištini neće dovesti do mira. Umesto toga Beograd i Priština su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana - dodala je ona.

Istakla je da će zato inicirati zajedničku rezoluciju o neodobravanju isporuke oružija u okviru Zakona o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji.

- Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe, pozivam predsednika da promeni kurs - poručila je Teni.

Vašington je saopštio da prodaja 246 raketa Dževelin i prateće opreme po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara Prištini neće promeniti osnovni vojni balans u regionu. Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju Pentagona u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter) navela je da je dostavila potrebnu dokumentaciju kojom je obavestila Kongres o ovoj mogućoj prodaji, nakon što ju je odobrio Stejt department.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading