KRALJEVI TRGOVINE U SRBIJI, IMAJU 14.000 RADNJI U CELOM SVETU! Francuski "Kerfur" najavio dolazak

Autor:

Vesti

03.05.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o jednom od najvećih maloprodajnih lanaca, koji nastavlja širenje

KRALJEVI TRGOVINE U SRBIJI, IMAJU 14.000 RADNJI U CELOM SVETU! Francuski "Kerfur" najavio dolazak

Foto: Tanjug Zoran Zestic, profimedia-0262507323, AP Thomas Campagne, foto spc.rs Dragan S.Tanasijevic

Jedan od najvećih maloprodajnih trgovinskih lanaca u svetu - francuski "Kerfur" ("Carefour") stiže u Srbiju! Naime, filijala ove kompanije u Grčkoj dobila je ekskluzivna prava za zastupanje i na srpskom tržištu.


NASTAVAK TRENDA


Kompanija "Retail&more A. E." planira da dovede "Kerfur" u našu zemlju, ali i na još nekoliko tržišta na Balkanu. Ovo je nastavak širenja ove kompanije: tokom prošle godine preuzeli su sve hipermarkete "Cora" u Rumuniji. Grčka kompanija (filijala centrale) nedavno je s partnerima otvorila prve supermarkete i u Bugarskoj.
"Kerfur" je francuska maloprodajna i veleprodajna korporacija, sedmi najveći trgovinski lanac na malo u svetu po prihodima. Upravljaju lancem prodavnica prehrambenih proizvoda, mešovitih proizvoda i hipermarketa. Prema podacima iz 2021, imaju 13.894 prodavnice u više od 30 zemalja. Na ovaj način se nastavlja trend dolaska velikih svetskih trgovinskih lanaca u Srbiju, gde već posluju "Merkator", "Delez", "Lidl" i drugi.

Foto: foto profimedia-0262507323

 

 


ZDRAVA KONKURENCIJA


Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da je ovo dokaz da je Srbija sve interesantnije tržište.


- Brendirani lanci dolaze jer raste kupovna moć. Oni prvo rade analizu kupovne moći, koliko su ljudi spremni da troše i na šta, i na osnovu toga se donosi odluka. Ovo je druga najava u poslednjih 10 dana. Prvo smo čuli da dolazi "Luj Viton", skup, ekskluzivan brend, a sad drugi poznati brend, lider u maloprodaji. Svako ko tvrdi da se Srbija ne pomera napred, ovo je čist dokaz da izmišlja. Nadamo se da će doći i do pada cena, konkurencija je uvek dobra - zaključuje Deđanski.


Prihodi rastu svake godine


Prihodi stranih maloprodajnih lanaca, kao i domaćih na srpskom tržištu, iz godine u godinu beleže skok. Prema dostupnim podacima, 2022. najveći profit ostvario je lanac "Delezovih" prodavnica: imali su prihod 134,5 milijardi dinara i profit od 6,75 milijardi dinara, čak dva-tri puta više nego godinu dana ranije.
"Lidl" je te 2022. imao prihod od 93,3 milijarde dinara, što je rast od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Na trećem mestu našao se "Merkator", sa prihodima od 91,2 milijarde dinara, odnosno 10,8 odsto više nego 2021.


Prevarante stavili na stub srama


"Kerfur" je privukao pažnju javnosti i pridobio simpatije kada je prošle godine istakao upozorenje potrošačima i obeležio proizvode koji su poskupeli ili im je pakovanje smanjeno i pored toga što su cene sirovina snižene.
Na udaru ove kompanije našle su se velike marke, pa su tako upozoreni kupci lindt čokolade ili ledenog čaja lipton, ali i proizvodi kompanija "Nestle", "PepsiCo" i "Unilever".


činjenice
- prva prodavnica otvorena 1960.
- prvi su u Evropi otvorili hipermarket, veliki supermarket i robnu kuću pod istim krovom
- kompanija posluje u Evropi, Latinskoj Americi, Aziji
- sedište u Parizu
- u Francuskoj imaju više od 230 hipermarketa, od 2.500 do 23.000 kvadrata prodajne površine

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Veca

07.05.2024 18:30

Dolaze ovde jer su culi kolike su marze. Toliko sigurne ne marziraju u drugim zemljama. Hvala Bogu, a i normalnim, manjim trgovcima, pa jos uvek mogu da se nadju proizvodi po prihvatljivim cenama.