ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA! Priština odbila sve srpske predloge, tražila nemoguće! Cilj je proterivanje svih SRBA SA KOSOVA! (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.08.2022

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se iz Palate Srbija povodom još jednih neuspešnih pregovora u Briselu o statusu Kosova.

ISTORIJSKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA! Priština odbila sve srpske predloge, tražila nemoguće! Cilj je proterivanje svih SRBA SA KOSOVA! (VIDEO)

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Pre obraćanja, on je imao sastanak sa predstavnicima Srba iz južne srpske pokrajine.

Podsećamo, predsednik Aleksandar Vučić poručio je u četvrak iz Brisela, gde je učestvovao u razgovorima Beograda i Prištine koji su se završili bez dogovora, da je to bio težak dan za Srbiju i naglasio da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

Posrednici su bili zvaničnici EU Miroslav Lajčak i Žozep Borelj, koji je potvrdio  da su pregovori između Beograda i Prištine propali.

Predsednik je obraćanje počeo sledećim rečima:

- Još od 1999. godine kada su proterane snage bezbednosti Srbije i SRJ sa KiM provodi se permanentan teror nad srpskim narodnom na KiM i to je rezultiralo progonom više od 200.000 ljudi i njima su oteti stanovi, kuće, mnogi od njih su ubijeni.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Aleksandar Vučić

 

Kako je dodao od 1999. traje teška i mukotrpna borba za opstanak srpskog naroda na KiM.

- Želim zbog sveta da kažem da smo imali četiri osnovna zadatka. Prvi je bio da uradimo sve što možemo da sačuvamo mir, drugi, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu zapada. Pod tri, morali smo, što je za nas bilo veoma važno, da brinemo o tome kako će to u svim delovima sveta da izgleda. Pod četiri, da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM.

- Trudili smo se da od 2013. kroz Briselski sporazum koji nije bio lagan da dobijemo mir i obezbednimo sigurnost za Srbe na KiM. Međutim, iz sporazuma je neretko uzimano nešto što bi nekome drugom odgovaralo i uvek su za to dobijali zeleno svetlo iz Kvinte, ali zajednica srpskih opština nikada nije ispunjena. Kvinta uvek staje uz svoje albansko čedo.

- Posle svih pretnji albanskog rukovodstva zavladao je strah. U skladu sa tim, naše je bilo da danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško, u uslovima koji više nisu hipotetički, mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila: "Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od pogrona i pogroma".

Kako kaže Vučić, Albanci su, a nikome nije jasno zašto, rešili da sprovode jednostrane akcije.

- Uvek su za to manje ili više dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli "mi hoćemo da promenimo tablice". Kako god bilo naša poruka ljudima na KiM jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma i od progona - rekao je Vučić i dodao je predlog naše delegacije bio uvođenje statusno neutralnih tabli.

Republika

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Aleksandar Vučić

 

- Skočili su kao opareni, sve su odbili - rekao je Vučić i dodao je Albancima sa KiM cilj da se unište životi Srba koji tamo žive. Njima je jedino stalo da se uništi životi Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedini smisao mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji njegovo konačno proterivanje.

Predlog naše delegacije bio uvođenje statusno neutralih tabli.

– Došli smo u Brisel, Aljbin Kurti je rekao da svi moraju imati RKS tablice. Šta god da se desilo, mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu… Mi smo rekli nema problema, dajte im KS table, kao opareni su skočili sa "nećemo statusno neutralne table".

Kako je rekao, prištinska strana je tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora.

- To je međunarodno uzajmo priznanje, što podrazumeva i njihov ulazak u sve međunarodne organizacije.  Rešavanje problema iz prošlosti, kao što su nestali, rešavanje problema silovanih i raseljenih lica, rešavanje privatne svojine i vraćanje otetih artefakata, ratna odšteta koju Srbija treba da plati, saradnja u budućnosti koja porazumeva poštovanje albanske manjine u Srbiji. Peta tačka sporazuma nosi naziv Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, a šesta Konačni dogovori.

- Mi smo tražili da se otvori rasprava o zajednici ZSO i tražili smo još nekoliko stvari .

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Aleksandar Vučić

 

- Specijalne jedinice kosovske jedinice su upale mnogo puta. Svaki od tih puta imali ste obavezu da tražite dozvolu četvorice gradonačelnika sa severa KiM, a to nikada niste tražili. To je posao NATO, ja ih molim da ga obavljaju. NJihov posao je da obezbede mir Srbima na KiM. Nije vaš posao da rušite imovinu sprskog stanovništva, već da obezbedite da ova banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne i ilegalne odluke. A da je to tako potvrđuje i Stoltenberg. 

- Srbi nisu blesavi i znaju šta je NATO, i već su stradali od NATO i ne pada im na pamet da se to ponovo događa - rekao je Vučić i dodao:

- Želim da vas obavestim da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM, da je naš tim od Lajčaka tražio da se krene u sprovođenje ZSO. Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom.

- Tri poslednja dana jula na KiM smo uočili kretanje lica iz Čečenije. Ahmed Ruslanovič Bahajev je jedan od njih. Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta.

Vučić je govorio i o današnjem sastanku i rekao "da danas znamo da i nekim čudom se do 1. septembra dogodi kompromis, da će onda 31. oktobra biti problem. 

U narednih 10 dana rukovodstvo Srbe će tragati za kompromisnim rešenjem, što su podržali predstavnici Srbi sa Kim, a tražili su garant da neće doživeti pogrom. Za to su od mene dobili apsolutne sve garancije. Novi pogrom se neće dogoditi, to je moja poruka svima koji žive ovde i svima u svetu.

- Srbi sa KiM su podržali rukovodstvo Beograda da u narednih 10 dana traga za kompromislim rešenjem. Dali su nam razrešene ruke, ali su nam postavili crvene linije o kojim sada ne neću da govorim. Obavestili su me da će napustiti institucije ako se nastavi teror, a do kraja meseca i iz policije. Doći će do potpune razgradnje poretka uspostavljenog na osnovu Briselskog sporazuma. Rekli su da će prihvatiti svaki kompromis koji nađemo, tražili su samo garancije da neće doživeti pogrom - istakao je Vučić.

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Tole

21.08.2022 11:43

Dokle pregovori???. Kukavice šiptarske napadaju sve Srpsko a jedino što znaju je besa!!!

On

21.08.2022 13:31

Tastina praznine.

Lu

21.08.2022 13:33

Trla baba lan.