MLAĐANA JANA PRVA DOPLIVALA DO ČASNOG KRSTA NA ZLATARSKOM JEZERU: Ova devojčica je ponos Srbije, ima samo 14 godina, a Užice je već SLAVI (FOTO)

Autor:

Vesti

19.01.2024

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je jubilarno deseto po redu plivanje za Bogojavljenski krst na Zlatarskom jezeru.

MLAĐANA JANA PRVA DOPLIVALA DO ČASNOG KRSTA NA ZLATARSKOM JEZERU: Ova devojčica je ponos Srbije, ima samo 14 godina, a Užice je već SLAVI (FOTO)

Foto: RINA

Jana Đokić

Za hrabre i odvažne muškarce i dame koji su se odlučili da plivaju za Časni krst hladno nije bilo ni Zlatarsko jezero. Među dvadeset takmičara prva je do cilja stigla mlada Užičanka Jana Đokić (14).

- Ovo je jubilarno deseto po redu plivanje za Bogojavljenski krst na Zlatarskom jezeru. Od dvadeset učesnika tri su devojke. Među učesnicima najmlađi su brat i sestra Zahar i Lena Đokić koji imaju sedam godina. To nam je veoma drago, jer nam je to i najbolji pokazatelj da će pravoslavni običaji još dugo živeti - rekao je za RINU Branko Pucarević direktor Turističke organizacije Zlatar.

Teodor Filipović, pobednik je plivanja za Časni krst, koje je sedmi put održano u reci Lim u Prijepolju.

Republika

Foto: RINA

Toror Filipović

Filipović je bio najbrži u konkurenciji četrdesetak plivača, među kojima su bile i dve dame.

Plivanju je prethodila litija, koja je prošla gradskim ulicama.

Nakon jednogodišnje pauze, plivanje za časni krst u Prijepolju održano je u organizaciji Eparhije mileševske i prijepoljske Crkvene opštine, a uz pomoć Turističke organizacije.

Širom Srbije se danas plivalo za Časni krst. Posebno je interesantno tradicionalno plivanje na jezeru Gazivode, nadomak Zubinog Potoka na Kosovu i Metohiji.

Republika

Foto: RINA

Plivanje za Časni krst na Zlatarskom jezeru

Ove godine, kao i prethodnih, interesovanje plivača je bilo veliko, te je jezerom Gazivode i danas zaplivalo 225 učesnika, a prvi je do krsta došao Aleksandar Kasalović.

Najhrabriji plivači, kojih je svake godine sve više, ušli su u hladnu vodu i zaplivali jezerom u dužini od 33 metra, što simbolizuje broj godina Isusa Hrista.

Plivanje je organizovano pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok, a organizovao ga je Dom kulture "Stari Kolašin".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading