"NAPNI SE, KRAVO"! Jeziva ispovest žene koja je bila u porodilištu u Sremskoj Mitrovici kada se Marica porodila: "Čuli smo pištanje aparata, pa jecaj - SVI SU PLAKALI"!

Autor:

Vesti

19.01.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marica Mihajlović izgubila je bebu 12. januara u bolnici u Sremskoj Mitrovici nakon mučnog i teškog porođaja.

"NAPNI SE, KRAVO"! Jeziva ispovest žene koja je bila u porodilištu u Sremskoj Mitrovici kada se Marica porodila: "Čuli smo pištanje aparata, pa jecaj - SVI SU PLAKALI"!

Foto: Shutterstock, Društvene mreže

Marica Mihajlović

Strašna tragedija pogodila je Maricu Mihajlović i njenog supruga Danijela kada je, nakon višesatnog mučenja prilikom porođaja u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, a, kako nam je pričala, sve vreme bila je žrtva i strahovitog akušerskog nasilja.

Marici (27) ovo je bio drugi porođaj i u porodilište je primljena 11. januara, kada je 7 dana prešla predviđen termin. Iz istog razloga porođaj je pokrenut indukcijom, ali se ona nije dovoljno otvarala. Iako su babice tada dežurnom doktoru Marku Maksimoviću govorile da žena treba da ide na carski rez, porođaj je nastavljen i pokušavan vaginalnim putem, a onda se beba zaglavila u porođajnom kanalu, progutala mekonijum i plodovu vodu.

Beba je mogla da udiše, ali nije mogla da izdahne vazduh zbog čega se stvaraju mehuri na plućima, pričala nam je majka, a onda joj je stalo srce. Nakon reanimacije, beba je poslata u Novi Sad, a ujutru je preminula.

Foto: Društvene mreže

Preminula beba

"Probudila me je galama"

Svemu u tom trenutku prisustvuje veliki broj žena, a jedna, koja se u tom trenutku tek porodila (ime poznato redakciji) ispričala je koje je sve strahote preživela tih dana Marica, ali i sve ostale žene u porodilištu.

Taj dan su došle dve ženice koje su trebale da se porode, Marica i još jedna. u našem porodilištu svaka ima svoju sobu i svaka od nas je odmarala i nismo se puno viđale na hodnicima. Ta druga se porodila pre Marice i došla je u našu sobu i ispričala nam je da se ona mučila 15 do 17 sati pre porođaja - počela je priču za Republiku.

- Uglavnom, oko pola 10 uveče sam zaspala i probudila me je galama! Čula sam viku i dreku i sramota me je šta sam sve tog dana čula. Jedan ginekolog, specijalista, da kaže ono pacijentkinji koja je u teškim mukovima i bolovima. Govorio joj je:"Napni se, pi*da ti materina", a čulo se i "Guraj, kravo" - ispričala nam je i dodala da su pale i uvrede na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Ona je potvrdila i ono što je Marica ranije ispričala za naš portal, da ju je doktor i fizički zlostavljao tokom porođaja.

- Zube joj je stiskao, nije joj dao da galami, stiskao je za vilicu... Ona je u jednom trenutku zavapila:" Lišite me muka, spasite me!" - rekla je ona i dodala da se i žena koja se u isto vreme porađala, veoma uplašila.

"U policiji smo, dali smo izjavu"

Protiv bolnice i lekara pokrećemo privatnu tužbu, rekao je Maričin suprug Danijel za Republiku.

- Niko iz bolnice, niti ministarstva nije kontaktirao još sa nama. Nama su prijatelji javili to, a mi se trenutno nalazimo u policiji gde smo dali izjave - kazao je.

"Aparat je zapištao, sve smo izašle iz soba"

Da je u tom trenutku trebalo da se porodi, kaže, odmah bi potpisala papire da izađe na svoju odgovornost i ode u drugo porodilište. 

- Jezivi krici njenih zapomaganja prelamali su se porodilištem. Sve su se žene probudile i bile su uplašene! Žene su povikale kako je nekoj bebi loše, svi su odmah našli na jednom mestu, sestre,babice, doktori...  A onda je apartat zapištao, mislim da su tu oni reanimirali bebu. Uplašila sam se u tom trenutku da nije moja beba u pitanju, jer je prevremeno rođena. Ustala sam, stala sam na vrata sobe i videla da su sve sestre stajale okolo kada su pokušavale da bebu vrate u život. Kada sam videla ženu, shvatila sam da je to ta Marica i da je njena beba u problemu - ispričala nam je ona.

Foto: Društvene mreže, Privatna arhiva

Marica Mihajlović

A onda muk, tajac, pa krik!

Posle porođaja Marica je prebačena u sobu, a beba je poslata na dalje lečenje u Novi Sad.

- Ništa više niko nije rekao, zavlao je muk, tišina, tajac... Beba je transportovana za Novi Sad, a sutra smo sve, potrešene sinoćnjim događajem, domunđavale šta je sa bebom. U jednom trenutku smo čule kako žena plače. Vrlo se teško i nerado prisećam tog krika, verujte da su sve žene plakale u tom trenutku - drhtavim glasom nam priča još preplašena žena.

"Neću se porađati u tom porodilištu nikada više!"

- Čula sam da to nije prvi propust, a čula sam da je i pre pola godine izgubio bebu - rekla nam je ova majka za doktora Maksimovića.

Budući da joj je prva beba i da planiraju da proširuju svoju porodicu, rekla nam je i da se u Sremskoj Mitrovici više neće porađati.

- Ja kao porodilja želim da izrazim lično nezadovoljstvo što se tiče mog boravka u mitrovačkom porodilištu. Mali broj osoblja je pristojan i prijatan i može da se popriča. Mnogo pitanja sam imala kao prvorotka, a malo sam dobila, žene su mi pomagale oko deteta, dojenja... Ništa oko bebe nismo znali, niko nije mogao da se udostoji da nam objasni kako se beba presvlači - navela je.

"Zovem ženu, ona plače"

Razgovoru se pridružio i njen suprug, koji nam je rekao da će danas ići na protest ispred bolnice koji organizuju građani Sremske Mitrovice.

- Tog jutra sam pozvao ženu, dobili smo dete, najradosniji trenutak našeg života, a ona plače... - kazao je za Republiku potresen otac.

Podsećamo, Opšta bolnica Sremska mitrovica povodom ovog slučaja sprovela je unutrašnju kontrolu i obavestila Inspekciju Ministarstva zdravlja o ovom slučaju.

Kako smo ranije pisali, Inspekcija Ministarstva zdravlja sporovodi istragu u bolnici.

Lekarska komora se ne oglašava

Ekipa portala Republika pokušala je da kontaktira sa Lekarskom komorom Srbije kojima smo uputili pitanja o daljem postupanju u ovom slučaju, odnosno o licenci dr Marka Maksimovića, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zoko

19.01.2024 15:25

Da ima ne stručnih, poludivljeg medicinsko osoblja, a i sa kupljenim diplomama, odavno svi znaju. Da se idiotske stvari dešavaju, takodje. Ali, ipak se ne kažnjavaju i ne procesuiraju. Ne selektivno nagradjuju. Mito je obavezan, ne rad se podrazumeva. Aljkavost sveprisutna, ne kultura i mobink na svakom koraku. I sve to ZA NAŠE PARE!!! Srećna Srbija....

Odgovori 55 7
Mirko

19.01.2024 16:13

Ovo je strašno

Odgovori 39 1
Hm...

19.01.2024 20:09

Presudio bih ti ja istog momenta!