KOLIKI JE CENZUS ZA DEČJI DODATAK 2024. GODINE? Evo ko na njega ima pravo i šta bi trebalo da uradite da ga dobijete!

Autor:

Vesti

17.01.2024

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2024. godini, iznosi dečijeg dodatka se kreću od 4.120,55 dinara za dete za koje je ostvareno pravo, pa sve do 7.416,99 dinara za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova.

KOLIKI JE CENZUS ZA DEČJI DODATAK 2024. GODINE? Evo ko na njega ima pravo i šta bi trebalo da uradite da ga dobijete!

Foto: Shutterstock

Srećna porodica

Dečiji dodatak je jedan od načina da se podrže porodice, posebno one koje su u teškoj finansijskoj situaciji. Međutim, postoji nekoliko uslova koje porodica mora ispuniti da bi ostvarila pravo na ovu vrstu podrške.

Pravo na dečiji dodatak imaju državljani Srbije, ali i strani državljani sa statusom stalnog nastanjenika, pod uslovom da neposredno brinu o detetu. Takođe, bitno je da roditelj ili podnosilac zahteva ne poseduje dodatne nepokretnosti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, osim one u kojoj porodica živi.

Jedan od ključnih uslova za dobijanje dečijeg dodatka je veličina stambenog prostora u kojem porodica živi. Na primer, za tročlanu porodicu dovoljan je dom sa najviše četiri sobe. Takođe, porodica može posedovati garažu koja ne prelazi 20 kvadratnih metara. Međutim, postoje izuzeci za porodice koje se bave poljoprivredom.


Dečiji dodatak se može primati za najviše četvoro dece, ali postoje određeni uslovi i izuzeci, kao što je pravo na dodatak za peto i svako naredno dete ukoliko neko od prvih četiri dece više ne može ostvariti to pravo. Takođe, porodica može dobiti dečiji dodatak i za dete bez roditeljskog staranja o kome se neposredno brine.


Deca koja pohađaju predškolski program, osnovnu školu ili srednju školu, kao i deca sa posebnim potrebama, mogu ostvariti pravo na dečiji dodatak pod određenim uslovima. Na primer, deca sa smetnjama u razvoju mogu dobijati dečiji dodatak do 26. godine života ukoliko pohađaju odgovarajuće programe.

U 2024. godini, iznosi dečijeg dodatka se kreću od 4.120,55 dinara za dete za koje je ostvareno pravo, pa sve do 7.416,99 dinara za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova. Takođe, postoje posebni iznosi za jednoroditeljske porodice, roditelje dece sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom.


Cenzusi se koriste za utvrđivanje da li porodica ispunjava uslove za dobijanje dečijeg dodatka. Na primer, nominalni iznos cenzusa za ostvarivanje prava na dečiji dodatak na osnovu ukupnih mesečnih prihoda porodice iznosi 12.361,64 dinara, dok iznos za jednoroditeljske porodice može biti i veći.

Ovo su samo neki od uslova i iznosa koji se odnose na dečiji dodatak u Srbiji. Važno je da porodice budu upoznate sa svim detaljima i uslovima kako bi ostvarile ovo pravo i pružile podršku deci u njihovom odrastanju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Antonija

17.01.2024 20:46

gospodine Dragane! izuzetno cenim vas radi i podrzavam.nema kome se nisam obratila u mojoj opstini za deciji dodatak imam 5 dece i nemogu da ostvarm deciji dodatak a roditeljski primam 31 hljadu na trece i cetvrto dete i to je sve.5 dete ima 7 meseci,4 to 2 god.trece 5.drugo 7 i prvo 10 godina ono je iz mog prvog braka i zivi sa tatom i bakom, ostalih 4 zivi samnom i suprugom koji radi i ima platu 57 hiljada dinara, ja sam ne zaposlena uredno privljena na birou rada...imam 27 god,suprug i ja smo u braku 8 godina.i nemogu da verujem da nemam nikakva prrava kao majka da dobijem za decu ono sto im sleduje,molim ako nekako stigne komentar do vas da mi pomognete da ostvarim po zakonu sta mi sleduje za moju decu..u ovoj opstini me uvek odbijaju,a neki dobijaju ii previse,pomogli ste mnogima pa eto mozda uspete i meni da pomognete. zelim vam srecan dalji rad u 2024 godini,veliki pozdrav za informer tv.