AKO NA KRSTOVDAN URADITE OVO - IMAĆETE SREĆE CELE GODINE! 18. januara proslavljamo VELIKI PRAZNIK, a evo koji se još običaji vezuju za njega

Autor: D.B.

Vesti

16.01.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je period koji vernici koriste kako bi stekli unutrašnji mir i očistili svoje duše.

AKO NA KRSTOVDAN URADITE OVO - IMAĆETE SREĆE CELE GODINE! 18. januara proslavljamo VELIKI PRAZNIK, a evo koji se još običaji vezuju za njega

Foto: Public

Krstovdan je praznik koji se proslavlja dva puta godišnje, prvi put 18. januara, a drugi put 27. septembra. Ovaj praznik je posvećen časnom krstu, a jedan od ključnih običaja je post koji se sastoji iz duhovne i telesne faze.

Duhovni post: Uzdržavanje od loših misli i dela

Duhovni post je suštinski važniji od telesnog posta. On podrazumeva uzdržavanje od loših misli i dela, teži ka vežbanju ljubavi, mira, sloge i strpljenja. Ovo je period koji vernici koriste kako bi stekli unutrašnji mir i očistili svoje duše.

Telesni post: Izbegavanje određenih namirnica

Telesni post se odnosi na izbegavanje namirnica životinjskog porekla i ulja, a vernici obično praktikuju post na vodi. U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na Krstovdan jedu grožđe i hleb.

Običaji i verovanja

Na Krstovdan se praktikuje i molitva, a takođe se izbegavaju fizički poslovi kako bi vernici imali vremena za molitvu. Takođe, na zimski Krstovdan se sveti vodica, dok se prema običaju na jesenji Krstovdan unosi osveštan bosiljak u dom, verujući da će zaštititi dom od negativne energije i simbolizovati mir.

Simbolično značenje grožđa

Na Krstovdan se preporučuje konzumiranje grožđa, koje simbolizuje slatku pobedu, plodnost i obilje. Veruje se da oni koji ga jedu na ovaj praznik privlače sreću i obilje.

Krstovdan je takođe povezan sa običajem vraćanja dugova, što predstavlja važan moralni i društveni aspekt ovog praznika.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading