JANUAR NAM JE DONEO MINUS, ALI I OZBILJNE ZDRAVSTVENE PRETNJE! Dr Đurović OTKRIO koja populacija je na UDARU: Može doći do krvarenja u mozgu, pucanja već suženih krvih sudova...

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Đurović je rekao da bi bilo dobro da postepeno dolazi do rashlađivanja, odnosno da ne bi bilo dobro da se iz tople sredine naglo izlazi napolje jer su u tom slučaju mogu javiti problemi.

JANUAR NAM JE DONEO MINUS, ALI I OZBILJNE ZDRAVSTVENE PRETNJE! Dr Đurović OTKRIO koja populacija je na UDARU: Može doći do krvarenja u mozgu, pucanja već suženih krvih sudova...

Foto: Shutterstock

Neurohirurg prof. dr Branko Đurović je ukazao jutros za Pink da zima ima prednosti za zdravu populaciju, dok kod osoba hroničnim bolestima niske temperature imaju negativan efekat.

- Dolazi do sužavanja arterijskih krvih sudova i smanjenog dotoka krvi, pre svega u mozak i srce. Imamo povećan broj pacijenata sa cerebrovaskilarnim i kardiovaskularnim bolestima baš zbog niskih temperatura i snimanjenog dotoka krvi - naveo je Đurković.

On je istakao da treba korigovati terapiju, ali ne na svoju ruku, već iskuljučivo u dogovoru sa lekarom.


Đurović je rekao da bi bilo dobro da postepeno dolazi do rashlađivanja, odnosno da ne bi bilo dobro da se iz tople sredine naglo izlazi napolje jer su u tom slučaju mogu javiti problemi.

- Može do krvarenja u mozgu, pucanja već suženih krvih sudova, infarkta mozga ili srca, bola u grudima... - upozorio je on.

Govoreći o benefitima niskih temperatura, Đurović je ukazao na nedavno istraživanje sprovedeno u Australiji.

- Naučna studija je pokazala da ljudi kada su u ekstremnoj hladnoći počinju da drhte - tada se luče dva hormona- irisin koji luče masne ćelije, a drugu EFGF21 luče mišićne ćelije i na taj način se aktivira braon masnoća, koja aktivira belu i ona podiže temperaturu, a salo se topi. Spavamo u hladnoj sobi, drhtimo, a masnoće se tope - rekao je Đurović.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading