LEDENA PUSTOŠ NA EVROPSKOM SEVERU: Ledeni prizori iz Skandinavije - stotine automobila zaglavljeno u snežnim nanosima, vozači bez hrane i vode! (FOTO)

Autor:

Svet

04.01.2024

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Termometar u Švedskoj zabeležio je ekstremnih -43,6 stepeni Celzijusa, što predstavlja najniže temperature u januaru od 1999. godine.

LEDENA PUSTOŠ NA EVROPSKOM SEVERU: Ledeni prizori iz Skandinavije - stotine automobila zaglavljeno u snežnim nanosima, vozači bez hrane i vode! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Zemlja je suočena s hladnim talasom koji je doneo spektakularne prizore, ali i ozbiljne probleme.

U Švedskoj ne pamte ovakve temperature

Proteklih 25 godina Švedska nije doživela ovako niske temperature, ali sada se suočava s izazovima koje donose led i sneg. Na putu E22 između Horbija i Kristijanstada, stotine automobila zaglavilo se u snežnim nanosima, prizor koji podseća na zimske katastrofe iz prošlog veka.

Švedske oružane snage hitno su reagovale i poslate na lice mesta kako bi pomogle vozačima, dostavile hranu i vodu. Saobraćajna uprava Švedske saopštila je da put neće biti prohodan pre 12 časova.

Policija je apelovala na zarobljene vozače da ostanu u svojim vozilima, ne pokušavaju pešačiti po hladnoći, već da se trude zagrijati unutar svojih vozila.

- Sedim ovde od 10 sati juče ujutru. Ali nazire se neka nada, počeli su da lopataju sneg ispred nas i kola su počela da se pomeraju - izjavio je Džimi Anderson, jedan od vozača.

Drugi vozač je svedočio o tome kako je zarobljen u snegu od srede, bez hrane i vode. Situacija je postala kritična, pa je morao pešačiti dva kilometra kroz dubok sneg kako bi nabavio hranu za sebe i svoju devojku.

Spasioci su suočeni s izazovima u dolasku do područja, ali portparol švedske vojske, Andrea Volberg Skot, izjavila je da će pružiti pomoć hitnim službama koliko god bude potrebno.

Prema procenama švedske uprave za puteve, situacija bi trebalo da počne da se raščišćava tokom jutra, ali se ne očekuje da deonica auto-puta bude u potpunosti prohodna pre podneva.

I Finska, i Norveška okovane hladnoćom

Ovo ledeno nevreme nije zahvatilo samo Švedsku, već i Finsku i Norvešku. Prema Švedskom institutu za hidrologiju i meteorologiju, ovo su najniže temperature u januaru od 1999. godine. Talas hladnoće primorao je lokalne drumske kompanije na obustavu usluga, dok je železnička kompanija morala otkazati sve veze severno od grada Umea nekoliko dana.

Norveška se takođe suočava s hladnim vikendom u Oslu, gde se očekuju temperature do -27 stepeni Celzijusa. Jak sneg doveo je do haosa na jugu zemlje, uz zatvaranje škola i otkazivanje letova. Stokholm se takođe priprema za veliku hladnoću koja će stići od subote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading