SNEG I LED OKOVALI SKANDINAVIJU! Polarna hladnoća izazvala haos: 4.000 domova bez struje, trajekti zaglavljeni, neprohodni autoputevi! (FOTO)

Autor:

Svet

04.01.2024

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vetar, sneg i rekordno niske temperature izazvale su haos širom severne Evrope.

SNEG I LED OKOVALI SKANDINAVIJU! Polarna hladnoća izazvala haos: 4.000 domova bez struje, trajekti zaglavljeni, neprohodni autoputevi! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ekstremno niske temperature praćene olujnim vetrom i snežnim padavinama zadesile su nordijski region, izazivajući opšti kolaps u saobraćaju i ostavljajući hiljade ljudi bez struje. Arktički deo Švedske posebno je pogođen, gde su temperature pale na minus 38 stepeni, ostavljajući oko 4.000 domova bez električne energije, izvestio je švedski državni radio.

U južnom delu Švedske, vozači su bili zaglavljeni u svojim vozilima ili evakuisani u obližnje sportske komplekse kako bi prenoćili. Susedna Danska takođe se suočila sa problemima u saobraćaju, a policija je apelovala na vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja zbog jakog vetra i snežnih nanosa u severnim i zapadnim delovima zemlje.

Trajekt između glavnih gradova Norveške i Danske konačno je pristao u Kopenhagenu nakon što je oko 900 putnika provelo noć na brodu u Oresundu između Danske i juga Švedske.

U Finskoj najniže temerature ove godine, Nemačka se bori s poplavama

U finskoj Laponiji, opština Enontekio, blizu granice sa Norveškom i Švedskom, zabeležila je najnižu temperaturu ove zime, impresivnih minus 42,5 stepeni. Meteorolozi najavljuju da bi se temperature mogle dodatno sniziti tokom ove nedelje.

Dok se nordijski region bori sa hladnoćom, Nemačka se suočava sa poplavama zbog obilnih kiša. Kancelar Olaf Šolc planira ponovnu posetu istočnom gradu Sangerhauzenu kako bi pregledao nasip i postrojenje za punjenje vreća peskom, čime pokazuje odlučnost u suočavanju sa vremenskim nepogodama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Luka

04.01.2024 19:14

to je veliki poremecaj klime i prodor arktickog vazduha iz sibira i kanade u srbiji i rumuniji se ocekuje -25 dok u moldaviji i ukrajini ide i do vrtoglavih -40