STIŽE POVEĆANJE PLATA ZA RAZREDNE STAREŠINE! Poznato kada i koliko novca leže na račune!

Autor:

Vesti

10.01.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To znači da će odeljenjske starešine povišicu osetiti u februaru, kada se isplaćuje zarada za januar.

STIŽE POVEĆANJE PLATA ZA RAZREDNE STAREŠINE! Poznato kada i koliko novca leže na račune!

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je izmene Uredbe o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnim službama. Ključna promena uključuje povećanje koeficijenta za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto. Ove izmene su zvanično objavljene u Službenom glasniku i stupaju na snagu od obračuna i isplate plata počev od januarske zarade.

To znači da će odeljenjske starešine povišicu osetiti u februaru, kada se isplaćuje zarada za januar.

Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca, izneo je preciznu računicu koliko će po ovom osnovu prosvetari dobiti para:

Vrednost osnovice je do sada bila 4.549,72 dinara, dodatak za starešinstvo je izraženo u koeficijentu 0,69, a u novcu je trenutno 3.139,30 dinara. Od januarske plate će osnovica biti povećana za 10 odsto ili u novcu na 5.004,69 dinara. Starešinstvo se takođe povećava sa četiri na sedam odsto, što je izraženo u koeficijentu 1,21 ili u novcu 6.065,68 dinara – pojašnjava Jevtić za medije.

Podsećamo, povećanje plata u prosveti je počelo još u septembru, a i isplaćene su prve uvećane zarade. Povećanje plata u oblasti prosvete, dobili su zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.

Rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Povećanje plata u prosveti očekuje ukupno 143.867 zaposlenih. Svima im sleduje ukupno povećanje od po 15,5 odsto, a povišice će ići iz dva puta:

  • Od 1. septembra 2023. godine 5,5 odsto,
  • Od 1. januara 2024. godine dodatnih 10 odsto.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading