BOŽIĆ JE SVE BLIŽI, A POJEDINE DOMAĆICE OVO NE ZNAJU! Ne stavlja se samo novac u pogaču: Evo kako da u domu prizovete zdravlje, sreću, ljubav...

Autor: D.B.

Vesti

04.01.2024

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi greše kada prave česnicu.

BOŽIĆ JE SVE BLIŽI, A POJEDINE DOMAĆICE OVO NE ZNAJU! Ne stavlja se samo novac u pogaču: Evo kako da u domu prizovete zdravlje, sreću, ljubav...

Foto: shutterstock

Božićna česnica

Česnica, tradicionalni božićni kolač, u srpskoj kulturi nosi sa sobom običaj ubacivanja različitih predmeta koji simbolizuju sreću, zdravlje i blagostanje. Pored novčića, koji je neizostavan deo česnice, postoje i drugi predmeti koji se tradicionalno ubacuju u ovaj kolač kako bi doneli sreću onome ko ih pronađe.

Novčić

Ubacivanje novčića, najčešće parice ili dukata, predstavlja tradicionalni simbol sreće, obilja i zdravlja. Pronalazak novčića u svom delu česnice smatra se predskazanjem srećne i blagoslovene godine.

Iverak od badnjaka

Pored novčića, u česnicu se može staviti i iverak od lomljenja badnjaka, koji takođe simbolizuje sreću i blagostanje.

Dren

Dren je još jedan čest predmet koji se ubacuje u česnicu, simbolizujući zdravlje i plodnost. Pronalazak drena u česnici može doneti nadu za zdravlje i blagostanje u narednoj godini.

Kukuruz

U prošlosti, zrno kukuruza se ubacivalo u česnicu kao simbol napretka i blagostanja za domaćinstvo koje gaji svinje.

Pasulj

Zrno pasulja se takođe koristilo u česnici kao simbol bezbrižnosti i napretka, posebno za domaćinstva koja su uzgajala ovce.

Zrno pšenice, ovas i druge biljke

Zrna pšenice, ovas, kao i druga zrnasta biljna simbolika, ubacivana su u česnicu kako bi se prizvalo zdravlje i napredak za domaćinstvo koje gaji živinu poput kokošaka i konja.

Tradicionalno, lomljenje česnice i traženje ovih simboličnih predmeta unutar nje predstavlja važan običaj za srpske porodice tokom božićnih praznika, simbolizujući želju za srećom, zdravljem i napretkom u narednoj godini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading