VISOKA KAZNA ILI RAD U JAVNOM INTERESU: Šta čeka one koji neće poštovati novi zakon o pirotehnici?

Autor:

Vesti

28.12.2023

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MUP sprema novi zakon koji će doneti veće kazne za nepoštovanje.

VISOKA KAZNA ILI RAD U JAVNOM INTERESU: Šta čeka one koji neće poštovati novi zakon o pirotehnici?

Foto: Wikipedia

U poslednjih deset godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, čak 102 deteta je povređeno zbog nepravilne upotrebe pirotehničkih i eksplozivnih naprava. Najčešći uzrok povreda je nepravilno rukovanje petardama, što može rezultirati opekotinama, manjim ranama, pa čak i teškim povredama šaka i gubitkom delova prstiju. Dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg iz Instituta za majku i dete, ističe da se ove povrede obično događaju kada dete eksplodira petardu u ruci ili pokuša da je baci, a zatim se ona neeksplodira pa je uzme u ruke.

MUP sprema novi zakon koji će doneti veće kazne za nepoštovanje.

- Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda on uzme tu petardu i onda dođe do eksplozie pri tome mogu da nastanu različite vrste povreda mogu da budu neke manje opekotine, mogu da budu manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake gde deca ostaju bez delova prstiju - rekao je dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete za RTS.


Interesantno je da je u 90% slučajeva povređenih dece reč o dečacima. Ova činjenica ukazuje na potrebu dodatne edukacije i svesti o opasnostima korišćenja pirotehničkih sredstava među dečacima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljuje nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, koji bi trebalo da donese veće kazne za nelegalnu prodaju i nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava. Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije ističe da se očekuje uključivanje državnih institucija, građanskog sektora i pojedinaca u proces donošenja ovog zakona, s ciljem zaštite dece i celokupne zajednice.

- Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvrorenim prostorima, kao što su buvlje pijace trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u zadnje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata, u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde i tu nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo - naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Udruženja za zaštitu životinja apeluju na roditelje i decu da se suzdrže od bacanja petardi, posebno u blizini životinja. Naime, paljenje eksplozivnih naprava može ugroziti sigurnost i dobrobit životinja, te je važno voditi računa o ovom aspektu prilikom korišćenja pirotehnike.

MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, da je on u proceduri propisanoj za usvajanje i da se nadamo da će ne samo državne institucije nego i građanski sektor i svi pojedinci, koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo u vrlo kratkom periodu, odnosno tokom sledeće godine, nadamo se, imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast - dodao je Baković.


Zakonom o javnom redu i miru propisane su kazne za narušavanje javnog reda i mira paljenjem eksplozivnih naprava, a one se kreću od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko više osoba učestvuje u neodgovornom korišćenju pirotehnike, moguća je i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Na osnovu najnovijih podataka i najava, čini se da će novi zakon o eksplozivnim materijama imati za cilj da smanji broj povreda dece usled nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava. Međutim, ključna uloga je i dalje na roditeljima i društvu u celini da edukuju decu o opasnostima i odgovornom korišćenju pirotehnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading