VAŽNO UPOZORENJE MUP-a: Budi dobar primer, ne igraj se pirotehnikom! (VIDEO)

Autor: D.B.

Vesti

23.12.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

MUP Srbije izdao je važno saopštenje za građane Srbije.

VAŽNO UPOZORENJE MUP-a: Budi dobar primer, ne igraj se pirotehnikom! (VIDEO)

Foto: shutterstock

MUP Srbije je izdao upozorenje povodom korišćenja pirotehničkih sredstava tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ističući ozbiljnost problema koji proizilazi iz neodgovornog ponašanja prilikom manipulisanja pirotehnikom. 

U poslednje tri godine, zabeleženo je čak 137 prekršaja narušavanja javnog reda i mira usled paljenja pirotehničkih proizvoda ili pucanja.


Zakonom je jasno definisano da je prodaja pirotehničkih proizvoda licima mlađim od 18 godina zabranjena, čime se želi smanjiti rizik od neadekvatnog korišćenja ovih proizvoda.

 

 

https://www.instagram.com/p/C1MCVDvBHEZ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a9d1cfcd-ec35-4f7a-8a88-a4c77c7b37c3


Upotreba pirotehničkih proizvoda na način koji ugrožava javni red i mir ili sigurnost građana, kažnjiva je novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, što ukazuje na ozbiljnost situacije i potrebu za odgovornim ponašanjem tokom prazničnog perioda.

 


Nestručno rukovanje pirotehničkim proizvodima može imati ozbiljne posledice, što je potvrđeno podacima o povredama u periodu od 2020. do 2022. godine. Nažalost, 52 osobe su povređene usled neadekvatne upotrebe pirotehnike, pri čemu je 12 osoba zadobilo teške telesne povrede.


Dodatno zabrinjava podatak da su među povređenima bili i maloletnici, od kojih su 11 bili mlađi od 18 godina, dok je čak 16 povređenih bila deca. Ovi podaci ukazuju na potrebu za dodatnim nadzorom nad korišćenjem pirotehničkih sredstava kako bi se zaštitila najranjivija populacija.

MUP Srbije je putem svog zvaničnog Instagram profila uputio jasnu poruku građanima, naglašavajući važnost bivanja dobrog primera i odgovornog ponašanja tokom praznične sezone. "Budi dobar primer. Ne igraj se pirotehnikom", poručili su iz MUP-a Srbije, apelujući na svest i odgovornost svakog pojedinca u korišćenju pirotehničkih proizvoda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading