SLEDEĆI PUT ĆETE DOBRO RAZMISLITI KADA SE DOHVATITE PIROTEHNIKE! Postoje deca kojima bacanje petardi posebno smeta - Evo o kakvim pacijentima se radi (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Autor: D.B.

Vesti

22.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji grupa dece koja nikada ne koristi petarde ali im zato zbog njih propadne gotovo svaka Nova godina.

SLEDEĆI PUT ĆETE DOBRO RAZMISLITI KADA SE DOHVATITE PIROTEHNIKE! Postoje deca kojima bacanje petardi posebno smeta - Evo o kakvim pacijentima se radi (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Foto: Shutterstock

Novogodišnji praznici su nam praktično na pragu, a to podrazumeva i pojačanu upotrebu pirotehnike. Nema godine da neko dete zbog petardi ne zadobije teške povrede, najčešće šake, a prethodnih godina zabeleženo je više slučajeva gde su deca gubila prste na rukama.

Apsolutno je poznato i da od zaglušujućeg zvuka petardi mnoge životinje, poput ptica, pasa i mačaka mogu dobiti ozbiljne traume i strahove.

I poznato je da su petarde i pirotehnička sredstva dostupna, gotovo, svima i svuda. A to znači i deci. 

Iako je njima zabranjena prodaja pirotehnike, najmlađi uspevaju da dođu do petardi, obično na crno. Nažalost, to može biti i fatalno po njih kao što smo već naveli.

Međutim, postoji grupa dece koja nikada ne koristi petarde ali im zato zbog njih propadne gotovo svaka Nova godina. Sem ako njihovi roditelji uspeju da ih izoluju od zaglušujućih zvukova.

Radi se o mališanima sa autizmom, koji su veoma osetljivi na jake zvuke i oni kod njih izazivaju veliku uznemirenost. 


Autizam je razvojni poremećaj ljudskog mozga kod koga se prvi znaci vide još tokom ranog detinjstva. Ne postoji "smanjenje" autizma, već je on ravnomeran u svom intezitetu.

Otprilike trećina do polovine obolelih ne razvija govor dovoljno da bi komunicirala na dnevnom nivou a postoji još gomila drugih simptoma, poput neobičnog uzimanja hrane, ritualnog ponašanja, kretanja bez svrhe poput lupkanja rukama, ljuljana telom ili okretanja tanjira... 

Pored tih simptoma, ono što je tipično za veliki broj autistične dece jeste netipična reakcija na senzornu stimulaciju. Tačnije, mogu se jako uznemiriti ukoliko im nešto veoma nadraži čula, naročito netipični zvuci. Poput petardi!

Psiholog Snežana Repac kaže za 24sedam da ova deca na zvuk petarde reaguju veoma burno i to je za njih veliki stres.

- To je toliki šok za njih da porodica mora da ih izoluje u sobu od tih zvukova i da ih čuva da se to ne desi, odnosno da oni to ne čuju. Kada se uznemire, oni posle ne mogu da spavaju i da se smire jako dugo. Tako da im sekunda nečijeg zadovoljstva, zapravo, uništi Novu godinu - objašnjava Repac.

U tim trenucima, jedini način da im se pomogne jeste da ih roditelji smire. Ali to ume da bude veoma teško.

- Oni se od straha "zakače" za roditelja i ne puštaju ga, a tako na kraju bude uništena i čitava kućna atmosfera. Taj koji baci petardu da bi se pravio važan treba da bude svestan da za ko zna koliko će ljudi ima da presedne to što je uradio - naglasila je Repac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Darko

22.12.2023 10:17

Koga briga za njih. Sve to treba eutanazirati.