PLJUŠTE KAZNE ZA UPOTREBU PIROTEHNIKE - U poslednje tri godine počinjeno 137 prekršaja, a za dve godine POVREĐENE 52 OSOBE

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je MUP uputio apel, mnogi su se oglušili o njihove savete.

PLJUŠTE KAZNE ZA UPOTREBU PIROTEHNIKE - U poslednje tri godine počinjeno 137 prekršaja, a za dve godine POVREĐENE 52 OSOBE

Foto: shutterstock

Uprkos apelima za suzdržavanjem od upotrebe pirotehničkih sredstava, kao što su petarde i vatrometi, njihova upotreba i dalje je prisutna u našem društvu. U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ističu da je pored neovlašćene prodaje, kažnjivo i korišćenje pirotehničkih proizvoda. Zakonom je zabranjena prodaja ovih proizvoda licima mlađim od 18 godina, a tokom novogodišnjih i božićnih praznika poslednje tri godine zabeleženo je čak 137 prekršaja narušavanja javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda ili pucanjem.


U MUP-u ističu da je upotreba pirotehničkih proizvoda kojim se narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana kažnjiva novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara. Takođe, ističu da nestručno rukovanje pirotehničkim proizvodima može biti opasno i dovesti do povreda. U periodu od 2020. do 2022. godine, čak 52 osobe su povređene zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih proizvoda, od kojih je 12 zadobilo teške telesne povrede. Dodatno, od ukupnog broja povređenih, 11 su bili maloletnici, a 16 dece.


MUP i nadležne institucije upućuju apel građanima da budu odgovorni prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava i da se pridržavaju zakonskih odredbi. Bezbednost građana, naročito dece i maloletnika, treba da bude prioritet prilikom odlučivanja o upotrebi ovakvih proizvoda. Pored toga, važno je naglasiti i važnost edukacije o pravilnom rukovanju pirotehničkim sredstvima kako bi se smanjio broj povreda i incidenata tokom prazničnih perioda.


U skladu sa zakonskim odredbama, MUP kontinuirano radi na sprovođenju propisa koji regulišu upotrebu pirotehničkih proizvoda kako bi se očuvala javna bezbednost i mir. Građani su u obavezi da se pridržavaju ovih propisa kako bi se umanjile povrede i incidenati uzrokovani nestručnom upotrebom pirotehnike, posebno tokom prazničnih perioda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading