DRUŠTVENOKORISTAN I HUMANITARNI RAD ZA POJEDINE UČENIKE! Za nemirne đake i lopata u šake!

Autor:

Vesti

01.09.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđena je i ova vrsta aktivnosti, a sve u sklopu borbe protiv nasilja u školama.

DRUŠTVENOKORISTAN I HUMANITARNI RAD ZA POJEDINE UČENIKE! Za nemirne đake i lopata u šake!

Foto: www.profimedia.rs, shutterstock

Nasilje u školama u novoj školskoj godini biće mnogo strože sankcionisano nego dosad. Ne samo da će izgrednici dobijati smanjene ocene iz vladanja i biti udaljeni s nastave (za teže prekršaje) već će morati i na društvenokoristan rad.

Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. posebno je istaknuto jačanje vaspitne funkcije škole, što je dugo bilo bilo stavljano u drugi plan. Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja to se menja i omogućava se efikasnije reagovanja i postupanje u slučajevima nasilja u školama.

Izmene zakona predvidele su, između ostalog, da se u okviru pojačanog vaspitnog rada s učenicima realizuje i društvenokorisni, odnosno humanitarni, rad. Bliže uslove, način, sadržaj, dužinu, mesto i vreme obavljanja i druga pitanja od značaja za obavljanje društvenokorisnog, odnosno humanitarnog, rada propisuje ministar. U svakom slučaju, ovaj rad se određuje uporedo s izricanjem vaspitne, odnosno vaspitno-disciplinske mere.

Društvenokoristan, odnosno humanitarni, rad po ovom osnovu se ne odnosi na društvenokoristan i humanitarni rad koji škola planira godišnjim planom rada i ostvaruje radi uključivanja svih učenika ili pojedinih odeljenjskih zajednica u taj rad (humanitarne akcije, ekološke akcije uređenja škole, učionica i drugih prostorija i školskog okruženja, posete ustanovama socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine, domovima starih i Crvenom krstu i slično).

- Društvenokoristan i humanitarni rad, u smislu ovog pravilnika, obuhvata aktivnosti čijim se ostvarivanjem razvija društveno odgovorno ponašanje učenika i predstavlja oblik restorativne discipline. Restorativna disciplina, u smislu ovog pravilnika, jeste pristup kojim se omogućava umanjivanje ili otklanjanje načinjene štete, odnosno posledica te štete, razvija svest o odgovornosti i posledicama sopstvenog i ponašanja drugih i popravljaju odnosi uključenih strana - navodi se u pravilniku.

Biraju direktor ili razredni

Za teži prekršaj, između više ponuđenih, aktivnost koja će se primeniti bira direktor nakon konsultacija sa roditeljima/zastupnikom učenika i samim učenikom. Kada je reč o lakšim prekršajima, odluku donosi razredni starešina.
Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, obavezan je da aktivno učestvuje u realizaciji plana obavljanja društvenokorisnog, odnosno humanitarnog, rada.

Više psihologa i pedagoga

Kako navode iz ministarstva, u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2023/24. biće povećan broj psihologa i pedagoga. To predviđaju novi pravilnici o kriterijumima i standardima za finansiranje osnovnih i srednjih škola.

- Broj stručnih saradnika zavisiće od veličine škole i broja odeljenja - poručuju iz ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading