MOŽE, ALI KAD IH ĐACI NE GLEDAJU Posle pravila oblačenja, škole uvode i druge ZABRANE, ova VAŽI I ZA NASTAVNIKE i za osoblje!

Autor:

Vesti

31.08.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

OŠ "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu zabranila je korišćenje mobilnih telefona tokom časa, ali i u školskom dvorištu. Nenastavno osoblje moći će da ih koristi samo u njihovoj prostoriji za odmor.

MOŽE, ALI KAD IH ĐACI NE GLEDAJU Posle pravila oblačenja, škole uvode i druge ZABRANE, ova VAŽI I ZA NASTAVNIKE i za osoblje!

Foto: profimedia.rs

Nakon što je Trinaesta beogradska gimnazija objavila pravilnik odevanja za učenike oglasile su se i druge škole koje pred sam početak školske godine uvode nova pravila oblačenja. I dok će đacima biti zabranjeno nošenje majice bez rukava i na bretele, bermuda, majica koje otkrivaju stomak..., pojedine škole uvele su zabranu i za nastavnike!

- U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja - navodi se na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije.

Njoj se pridružila i Srednja škola u Svilajncu koja je takođe na sajtu istakla pravilnik o oblačenju.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, izjavio je za medije da je pravilnik o oblačenju u školama odlična stvar, ali i da bi se ponovo trebalo pričati o uvođenju školskih uniformi.

Đaci danas dolaze u škole kao mangupi s gradskog asfalta, devojčice u kratkim suknjama, majicama na bretele, golih stomaka. Uvođenje jasno istaknutog pravilnika, čak i u hodnicima škole, rešio bi ovaj veliki problem, ali bi uniforma rešila i dublje probleme, poput troškova roditelja za kupovinu garderobe od septembra do juna, a i dobio bi se vizuelni red u školi koji pokazuje materijalno stanje - kaže on.

Garderoba zabranjena u Trinaestoj gimnaziji

  • šorts
  • bermude
  • mini suknja
  • helanke
  • trenerke
  • kratke majice koje otkrivaju stomak
  • majic sa bretelama
  • dukserice sa kapuljačom

Osnovna škola "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu zabranila je od 1. septembra upotrebu mobilnih telefona i drugih sličnih uređaja u toku nastavnog dana. Pravilo važi i za učenike i za nastavnike.

"Upotreba mobilnih telefona zabranjena je i u školskom dvorištu", saopštila je škola.

Odluka je doneta je na predlog direktorke škole Ivane Tolić, a jednoglasno su je prihvatili roditelji i Školski odbor "u cilju prevencije različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređaja tokom obrazovno-vaspitnog procesa".

Učenicima nije zabranjeno da mobilni telefon ili smart sat drže u torbi, ali on mora biti isključen. Svakom učeniku će biti omogućeno da se javi roditeljima ukoliko za to bude bilo potrebe, sa službenog telefona škole. 

S druge strane, nastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona na času samo radi upisivanja časa u es Dnevnik, sumativno ili formativno ocenjivanje, kao i evidentiranje određenih beležaka o učeniku i u druge namene se ne sme koristiti.

Nenastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona, smart satova i drugih sličnih uređaja samo u prostoriji namenjenoj za njihov odmor, odnosno kada ih ne gledaju učenici.

Ukoliko učenik prvi put prekrši tu zabranu mobilni telefon će mu se oduzeti i predati pedagoško-psihološkoj službi ili direktorki škole, a odeljenski starešina će pokrenuti postupak pojačanog vaspitnog rada prema učeniku i pozvati roditelje da preuzme telefon.

A ukoliko učenik drugi put bude prekršio zabranu, uz oduzimanje telefona dobiće i ukor odeljenjskog starešine i smanjenje ocene iz vladanja.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading