POLICAJCI, PEDAGOZI, PSIHOLOZI...: Ministarka prosvete DO DETALJA objasnila ŠTA NAS ČEKA u novoj školskoj godini: "Ono što uče nije za ocenu nego za život!"

Autor:

Vesti

28.08.2023

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svim školama stigle su smernice delovanja, gde je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, već čitava školska godina.

POLICAJCI, PEDAGOZI, PSIHOLOZI...: Ministarka prosvete DO DETALJA objasnila ŠTA NAS ČEKA u novoj školskoj godini: "Ono što uče nije za ocenu nego za život!"

Foto: printskrin

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti.

Kako je podsetila, školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola. Svim školama stigle su smernice delovanja, gde je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, kako kaže, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište.

"Radi se o sugestiji da prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još mnogo važnije - o tome koliko prave ljudske vrednosti treba tokom školovanja i školske godine da se ugrade u ličnost svakog deteta i na koji način deca i nastavnici misle da to treba uraditi", istakla je ministarka, otvarajući novi objekat učeničkog doma pri Poljoprivrednoj školi Poljoprivrednog kombinata "Beograd".

Prema njenim rečima, prva radna nedelja biće tematska nedelja, a teme će birati učenici i nastavnici, u zavisnosti od uzrasta učenika i kreativnosti nastavnika.

"Pretpostavljam da će teme biti od toga šta znači škola i šta znači aktivna borba protiv nasilja i prepoznavanja nasilnika, do toga šta je drugarstvo. Posle te nedelje u kojoj će biti na izvestan način i približavanja dece nastavnicima, ide druga nedelja u kojoj treba da se proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja i to bez ikakvog ocenjivanja", navela je Đukić Dejanović.

Kako je istakla, čitava godina će biti godina edukacije i psiho-socijalne podrške za sve one kojima je potrebna.

"Svaka škola će imati psihologa i pedagoga. Psiholog i pedagog, bez obzira kolika je škola, neće moći sami da rade sa decom svoj stručni posao. Međutim, timski rad sa nastavnicima i roditeljima će obezbediti da ona deca sa posebnom psiho-socijalnom potrebom budu detektovana i da se sa njima posebno radi", navela je ministarka.

Kako je ocenila, kroz socijalne i vršnjačke komunikacije, deca u osnovnoj i srednjoj školi uče da škola i ono što uče u školi nije za ocenu nego za život.

Govoreći o bezbednosti dece, Đukić Dejanović je podsetila na zajednički program Ministarstva prosvete i MUP-a pod nazivom "Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje".

"Nije suština da pre početka rada škole, tokom škole i iza časova bude samo po jedan policajac, što smo već obezbedili. Same patrole policajaca koje se nalaze u okolini škole biće u većem broju. Suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole. Bezbednost se ogleda u poznavanju svih onih koji mogu imati bilo kakav rizik po bezbednost. Predavanje i edukacija od strane policajaca, psihologa i razrednih starešina treba da bude usmerena sticanju većeg stepena informacija o tome kako prepoznati neke opasnosti, kako reagovati, kome se obratiti ako deca to uoče", istakla je ministarka.

Kako je navela, ubuduće će morati da se više poštuje i dostojanstvo nastavnika, u čemu očekuje i podršku medija.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading