PREDSEDNICA SKUPŠTINE ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA PREDSTAVNICIMA POSLANIČKIH GRUPA! Razgovor o unapređenju izbornog procesa!

Autor:

Vesti

26.04.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak je počeo u 13 sati.

PREDSEDNICA SKUPŠTINE ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA PREDSTAVNICIMA POSLANIČKIH GRUPA! Razgovor o unapređenju izbornog procesa!

Foto: Tanjug/AP

Sastanak predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja o unapređenju izbornog procesa završen je oko 15.00 časova. 

Sastanak je počeo u 13 sati.

Na ovim konsultacijama razgovaralo se o obrazovanju radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska, a kako Tanjug saznaje, vlast i opozicija su razgovarali o tome da li treba formirati Radnu grupu ili Komisiju koja bi se time bavila.

Na sastanak su došli SNS, SPS, PUPS, JS, SVM, SDPS, a iz opozicije Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Mi - glas iz naroda.

Sastanku se danas nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke, kao ni partije koje su najavile da neće izaći na izbore Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici CeSID-a, CRTA i Transparentnosti Srbija.

Podsećamo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas za 2. jun izbore u 66 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i 14 gradova.

Brnabić je izbore za Skupštinu grada Beograda već raspisala 3. aprila takođe za 2. jun.
Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapić raspisao je danas izbore za 17 gradskih opština, a predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić takođe za 2. jun izbore za odbornike u pet opština u tom gradu.

Brnabić je izbore raspisala za odbornike skupština gradova i to u Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Izbori su raspisani i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška,
Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara
Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.
Šapić raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.
U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst Pantelej i Niška banja.

U Skupštini Srbije 23. aprila poslanici su usvojili izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima je omogućeno da se svi lokalni izbori održe 2. juna, odnosno kojima su pomereni rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.

Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

U Beogradu za odbornike Skupštine Grada Beograda građani će glasati na 1. 265 biračkih mesta. 

Izbori se neće održavati u lokalnim samoupravama gde su održani 17. decembra prošle godine, a održani su, osim Beograda, u 10 gradova - Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu i Šapcu kao i u 53 opštine.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Miki

26.04.2024 15:47

Ana svoj posao obavlja casno i odgovorno!

Rada

26.04.2024 15:49

Sigurna sam da ce izbori i ovaj put proteci bez problema kao i prethodni put.

Joka

26.04.2024 15:49

Ana se trudi da sve protekne po zakonu .

Kosta

26.04.2024 15:51

Smatram da je Ana svakome posvetila dovoljno vremena i saslusala svakog predstavnika. Bravo za temeljan i odgovoran rad.